Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Ik kan ontzettend blij worden van een goed gesprek met een patiënt.

"“Ik wilde altijd al psychiater worden.”"

Rixt, |

Rixt Riemersma werkt als psychiater bij het Expertisecentrum Slaap en Psychiatrie en Ambulante Forensische Psychiatrie Noord in Emmen, beide onderdeel van de Forensische Psychiatrie van GGZ Drenthe. Ze vertelt over haar passie voor deze specifieke tak van sport en over de samenwerking als forensisch psychiaters binnen GGZ Drenthe. 

“Ik wilde altijd al psychiater worden”, vertelt Rixt. “En nog steeds kan ik ontzettend blij worden van een goed gesprek met een patiënt.” Rixt werkt in een specialistisch en multidisciplinair team waarvan zij ook behandelcoördinator is. “We zijn een hecht team en de samenwerking met verschillende ggz-disciplines vind ik heel inspirerend. Als coördinator heb ik naast patiëntencontact de taak er zorg voor te dragen dat mijn collega’s goede patiëntenzorg kunnen leveren.” Dat was overigens niet de enige reden voor GGZ Drenthe te kiezen. “GGZ Drenthe heeft een medische staf en dat vind ik ontzettend belangrijk”, vertelt Rixt, die naast haar taak als psychiater en behandelcoördinator voorzitter is van de medische staf. “Het komt de kwaliteit van zorg ten goede als organisatorische keuzes en beslissingen door het management en zorgprofessionals samen worden gemaakt. We vormen een actieve groep artsen binnen onze organisatie en onze inbreng wordt gewaardeerd.”

Betrokkenheid
Naast de ruimte die Rixt heeft eigen regie te voeren over de invulling van haar functie, is het volgens haar fijn zich gesteund te voelen door een team van collega-psychiaters. Ze staat dan ook in nauw contact met de andere psychiaters van Forensische Psychiatrie. “Iedere maand treffen we elkaar in het Medisch Beraad Forensische Psychiatrie. Als psychiaters zijn wij ook een team, een club waarmee we samen de klus klaren. Ik ben overtuigd van de meerwaarde van ons beraad. Het resultaat is meer dan de som der delen.” 

Medisch Beraad
Het Medisch Beraad Forensische Psychiatrie overlegt maandelijks over praktische zaken, zoals waarneming. Maar ook behandelinhoudelijke zaken, zoals gezamenlijke nascholing. “Scherpe professionele discussies, horen er soms ook bij’, vertelt Rixt. “Het mooie van deze manier van werken is dat je er niet alleen voor staat. Je hebt je eigen taken, maar daarnaast ben je onderdeel van een team van psychiaters in hetzelfde vakgebied. We zijn betrokken bij elkaar, in ons werk, maar ook als persoon; hoe gaat het met je en hoe sta je in je werk? Intervisie is een belangrijk onderdeel van onze bijeenkomsten. Zo samenwerken, maakt dat we patiënten goede zorg kunnen bieden.”