Mensen helpen een goede kwaliteit van leven te hebben
"Ik ben mijn hart verloren aan de Ouderenpsychiatrie"
Paula, |
Paula werkt bij de Ambulante Ouderenpsychiatrie als verpleegkundig specialist GGZ en is ze gecertificeerd cognitief gedragstherapeut. Voor ze in april van dit jaar naar Assen ‘verhuisde’ werkte ze in verschillende teams in Emmen en Hoogeveen.
Veelzijdige functie
"Sinds 2017 ben ik verpleegkundig specialist. Eerst werkte ik deels in Emmen en Hoogeveen, altijd binnen de Ouderenpsychiatrie. Sinds april dit jaar werk ik in Assen. Daarnaast ben ik sinds ruim een jaar gecertificeerd cognitief gedragstherapeut," begint Paula haar verhaal.
Paula werkt samen met een verpleegkundig team dat zich richt op langdurige psychiatrische zorg aan patiënten vanaf ongeveer 60 jaar. "Mijn werk is heel divers, wat het zowel leuk als uitdagend maakt. Ik werk met een verpleegkundig team en we behandelen vooral mensen uit de langdurige zorg. Dit zijn patiënten die al langere tijd in behandeling zijn bij GGZ Drenthe. Ik ben de regiebehandelaar voor deze patiënten, bepaal samen met hen het beleid. Daarnaast doe ik medicatieconsulten, begeleid ik mensen van de lithium poli, en geef ik deeltijdbehandeling om opnames te voorkomen. Hierbij geef ik ook schema- en cognitieve gedragstherapie groepen en bij crisissituaties kom ik in beeld.”
De rol van verpleegkundig specialist en het verpleegkundig team
“Verpleegkundig specialisten zijn opgeleid om echt te kijken naar de gevolgen van een ziekte,” legt Paula uit. “Dus bijvoorbeeld hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen met psychische problematiek zoals schizofrenie of psychotische kenmerken zo goed mogelijk thuis kunnen blijven wonen, met alle problemen die ze hebben. Dat is echt de meerwaarde van een verpleegkundig specialist. Ik wil mensen helpen een goede kwaliteit van leven te hebben, ondanks hun problematiek. Vooral bij de chronische zorg vind ik het mooi als mensen kleine stappen vooruit maken, zoals weer zelfstandig wonen of naar een inloophuis durven gaan. Dat geeft mij veel voldoening.”
“Wat wij binnen het verpleegkundig team proberen te doen, is de verpleegkundige diagnostiek weer meer op de voorgrond zetten. De ggz is een heel medisch bolwerk, met veel artsen, maar er werken nog veel meer verpleegkundigen. Binnen GGZ Drenthe zie ik een hele positieve ontwikkeling. Toen ik in 2017 begon waren er slechts vijf verpleegkundig specialisten. Nu zijn het er twintig tot dertig. Onze rol wordt steeds zichtbaarder en we worden écht als volwaardige beroepsgroep erkend. Het is een mooie aanvulling op de zorg,” vertelt Paula met een glimlach.
Patiënten leren omgaan met valkuilen
Sinds ruim een jaar is Paula daarnaast gecertificeerd gedragstherapeut. "Schematherapie is vaak een hele intensieve behandeling,” concludeert Paula. “Dat doe ik hier niet, daar heb ik helaas gewoonweg geen tijd voor. Maar in de deeltijdbehandeling hebben we een groep waar een lichtere vorm van schematherapie inzetten.”
Schematherapie is een vorm van psychotherapie en richt zich op de patronen die mensen hun hele leven hebben. Deze patronen zorgen ervoor dat mensen last blijven houden van dezelfde valkuilen. “In de schemagroep leren mensen hun valkuilen te herkennen en leren hier beter mee om te gaan. Aan de hand van voorbeelden kunnen we deze valkuilen herkennen.”
Ouderenpsychiatrie saai en suf?
Over de ouderenpsychiatrie bestaan soms nog wat misverstanden. Mensen denken dat ouderenpsychiatrie alleen gaat om de behandeling van mensen met dementie, of dat het werken binnen de Ouderenpsychiatrie suf en saai is. Een misverstand die Paula graag uit de wereld wil helpen. “Dat suffe en saaie imago van de ouderenpsychiatrie klopt helemaal niet. De ouderenpsychiatrie heeft echt mijn hart gestolen, iets wat ik aan het begin van mijn loopbaan ook écht niet had verwacht. Daarnaast is de wisselwerking tussen psychische en somatische klachten bij ouderen heel belangrijk en interessant. Ouderen kunnen bij lichamelijke klachten zoals een blaasontsteking heel erg ontregelen en zelfs psychotisch lijken, iets wat het werken extra uitdagend maakt.”
“Ouderen hebben al een heel leven achter zich, wat hun verhalen boeiend maakt,” gaat Paula verder. “Je werkt veel met het netwerk van de patiënten, zoals partners, kinderen, thuiszorg en de huisarts. Het is een mooie uitdaging om dit alles goed te coördineren. Ook de huisbezoeken zijn erg waardevol omdat je mensen in hun eigen omgeving ziet, wat een heel compleet beeld geeft. Ik zit heel goed op mijn plek, bij de Ouderenpsychiatrie,” sluit Paula af.