Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Ambulante Forensische Psychiatrie: Diversiteit en uitdaging!

"Het is mooi om te zien dat mijn teams voor elkaar staan en veiligheid in elkaar hebben gevonden. En ik vind het zo bijzonder dat ik daar gewoon onderdeel van mag uitmaken."

Nynke Wielinga, |

Nynke werkt als teammanager in de Ambulante Forensische Psychiatrie. Ze geeft leiding aan diverse teams, waaronder het Slaapcentrum, AFPN Assen en Hoogeveen, AFPN/ForFact Emmen en het Forensische ACT-team. “Mijn functie is heel veelzijdig en dynamisch.”  

Iedere dag is anders 
“Ik ben verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering, begroting en het ziekteverzuim, maar ik werk ook heel nauw samen met mijn teams en de behandelcoördinator om inhoudelijk beleid te maken. Geen dag is hetzelfde en ik weet vaak van tevoren niet wat de dag mij zal brengen. Dat maakt het uitdagend en boeiend,” begint Nynke haar verhaal. 

"Mijn agenda kan volstaan met afspraken, maar soms gooit de realiteit roet in het eten. Als er bijvoorbeeld een incident is bij een van mijn teams, dan ben ik het liefst dichtbij en wil ik er zijn voor mijn medewerkers. Dat betekent dat ik andere afspraken ga afzeggen," legt ze uit. “Dat is echt die dynamische werkomgeving waar we ons binnen de Ambulante Forensische Psychiatrie in bevinden, en daar ga ik heel goed op.” 

Verschillende teams en werkzaamheden
De Ambulante Forensische Psychiatrie omvat een grote diversiteit aan teams. “De teams waar ik leidinggevende voor ben zijn heel verschillend,” concludeert Nynke. “Zo geef ik leiding aan Het Expertisecentrum Slaap en Psychiatrie, dat zich richt op de combinatie van slaapstoornissen en psychiatrie. Slaap en mentale gezondheid kunnen elkaar sterk beïnvloeden, binnen het centrum wordt gekeken hoe deze aspecten weer in balans gebracht kunnen worden.” 

“Op de AFPN komen patiënten op de polikliniek voor behandeling. Forensisch ACT werkt intensief met patiënten die kampen met zware en complexe problematiek,” gaat Nynke verder. “Collega’s van dit team reizen de hele provincie af om patiënten te bezoeken. Dit team werkt met patiënten met multi-problematiek, waaronder ernstige psychiatrische problematiek, dakloosheid en frequente conflicten met justitie. Collega’s van het Forensisch ACT-team zijn voortdurend onderweg. Hun werk vereist dan ook dat ze op het juiste moment kunnen reageren op crisissituaties,” legt Nynke uit.  

“Daarnaast ben ik projectleider Noord-Nederland voor de Levensloopaanpak. Hierbij coördineer ik de samenwerking tussen GGZ Drenthe en andere organisaties, zoals de politie, GGZ Friesland en Lentis om patiënten te helpen die buiten de reguliere zorg vallen.” 

Ruimte om te innoveren
Nynke hecht veel waarde aan het creëren van een veilig werkklimaat voor haar medewerkers. “Ik wil dat mijn teams de ruimte voelen om zich te ontwikkelen en dat hun werkplek voelt als een veilige plek waar de ruimte is om te innoveren. Niet alleen goed doen, maar ook het goede doen. Daar wil ik voor mijn medewerkers in uitblinken als teammanager. Mijn deur staat altijd open. Ik zie het als mijn taak om elke medewerker echt te zien en te ondersteunen waar nodig." 

Daarnaast stimuleert Nynke innovatie binnen haar teams. “Zo maken we steeds vaker gebruik van vaktherapie en hebben we plannen om forensische intensieve traumabehandeling structureel aan te bieden. We denken echt out of the box en proberen nieuwe methoden. Onlangs hadden we bijvoorbeeld een therapiehond op de poli lopen. Het is mooi om te zien wat zo’n benadering bij patiënten teweegbrengt. 

Staan voor elkaar 
Wat Nynke het meest motiveert om iedere dag met plezier naar haar werk te gaan? Dat zijn naar haar eigen woorden écht de teams waarin ze werkt. “De samenwerking binnen de teams is fantastisch. “Het is mooi om te zien dat deze teams voor elkaar staan en veiligheid in elkaar hebben gevonden. En ik vind het zo bijzonder dat ik daar gewoon onderdeel van mag uitmaken. Er is een sterke onderlinge band en iedereen staat klaar om elkaar te helpen.” 

“Daarnaast vind ik het echt heel mooi wanneer iemand met een opleidings- of ontwikkelwens bij me komt en we daar samen naar kunnen kijken. Om echt aan te kunnen sluiten bij de wensen, wat ik mijn medewerkers kan bieden en welke kant we op gaan met z’n allen,” vertelt Nynke met een glimlach. Als het gaat om de toekomst, ligt de focus van Nynke op het versterken van de samenwerking tussen de verschillende teams binnen de Ambulante Forensische Psychiatrie. "Elk team heeft zijn eigen identiteit, maar we bouwen ook aan een gezamenlijke, overkoepelende visie. Ik wil daarbij een verbindende rol spelen, zodat we als gehele Ambulante Forensische Psychiatrie sterker staan." 

“Kom sfeerproeven bij de Ambulante Forensische Psychiatrie!” 
Nynke eindigt haar verhaal met een oproep: “Wij zoeken nieuwe collega’s, ben je op zoek naar een uitdagende functie binnen de ambulante psychiatrie? Kom gerust een dagje meelopen om de sfeer te proeven. Voor ons is humor belangrijk, want ons werk is zwaar en we moeten kunnen relativeren. Als je leergierig bent, open staat voor nieuwe ideeën en een goed gevoel voor humor hebt, dan pas je perfect in ons team.”