De patiënten helpen om ze meer grip te laten krijgen op hun eigen leven
"Ik kan lezen en schrijven met deze doelgroep en ik kan helemaal mezelf zijn."
Jos, |
Jos is agogisch begeleider bij Duurzaam Verblijf in Assen. Hier worden patiënten in een beveiligde en gesloten setting behandeld met ernstige psychiatrische problematiek, een licht verstandelijke beperking en verslavingsproblemen.
Gezien worden als mens
Bij Duurzaam Verblijf Assen worden patiënten opgenomen die uit Amsterdam, Rotterdam en Groningen komen. De patiënten worden gedwongen opgenomen met een Zorgmachtiging en hebben als gevolg van hun stoornissen en andere beperkingen grote problemen in hun dagelijks leven. "Dat heeft mij altijd wel getrokken", vertelt Jos. "Om mensen die buiten de maatschappij vallen, die het moeilijk hebben in de maatschappij om mee te komen, ook te zien als mens, als gelijkwaardige. En die te helpen te begeleiden waar kan en waar ze het nodig hebben. Dat vind ik heel mooi om te doen. Het is een prachtige doelgroep om mee samen te werken", vervolgt Jos.
"We proberen ze meer grip te laten krijgen op hun eigen leven. Bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan zelfregie en werken aan hun intrinsieke motivatie tijdens de behandeling. Maar ook door ze inzicht te geven in hun eigen kunnen als wel in hun eigen beperkingen, zodat ze leren eigen en voornamelijk andere keuzes te maken. Zo proberen we balans te creëren in de verschillende levensgebieden van de patiënten. Het uiteindelijke doel is om ze met voldoende bagage weer terug te laten keren naar plek van herkomst of juist gezegd hun eigen omgeving, zodat ze vandaar uit zo zelfstandig mogelijk stap voor stap weer kunnen gaan proberen te participeren in de samenleving."
Een dag bij Duurzaam Verblijf Assen
Als agogisch begeleider helpt, ondersteunt en begeleidt Jos patiënten in hun dagelijkse levensverrichtingen. "Denk bijvoorbeeld aan het netjes houden van de kamer, persoonlijke hygiëne, begeleiden naar de dagbesteding, activeren en motiveren in de breedste zin van het woord", geeft Jos aan. "Geen dag is hetzelfde."
"De werkdagen variëren tussen een dagdienst, avonddienst of nachtdienst", legt Jos uit. "De afdelingen gaan om 08.00 uur open. Aan het begin van de dagdienst lees je de rapportages en neem je de agenda door. Zo weet je wat er voor die dag op het programma staat voor de patiënten. En vervolgens ga je aan de slag! De dag begint met wekken, motiveren voor het ontbijt en aandacht besteden aan hun persoonlijke hygiëne. Na het ontbijt maken we de patiënten gereed om naar dagbesteding te gaan of bijvoorbeeld te sporten of naar stage te gaan, afhankelijk wat er in hun dagprogramma staat. Wanneer patiënten op de groep blijven, proberen we ze te motiveren om huishoudelijke taken op te pakken of naar hun behandelafspraak te gaan."
Tussen de middag is er ruimte voor een gezamenlijke lunch en kunnen patiënten rust nemen. "Rond 13.00 uur wordt het dagprogramma weer opgestart en eindigt over het algemeen om 16.00 uur. De avonddienst staat in het teken van het doornemen van de dag en het bereiden van het avondeten. We koken voornamelijk gezamenlijk", vertelt Jos. "In de avond hebben de patiënten tijd voor zichzelf en vullen ze over het algemeen de tijd met tv kijken, computeren, spelletjes spelen of op hun eigen kamer. De afdeling wordt om 22.00 uur afgesloten en de patiënten gaan dan naar hun eigen kamer."
De nachtdiensten zijn zogeheten wakker diensten. "Dit houdt in dat je gedurende de hele nacht wakker bent. Patiënten kunnen via de intercom, indien nodig, contact maken met de nachtdienst."
Volgens Jos is dit slechts een beknopt overzicht met enkel de hoofdlijnen. "Er gebeurt uiteraard nog veel meer op een dag. Maar dat is zo wisselend en té veel om op te noemen", lacht Jos.
Prachtige en uitdagende plek
De verschillende afdelingen van Duurzaam Verblijf Assen hebben elk hun eigen team. "Ons team binnen de kliniek is heel divers", vertelt Jos. "Op dit moment zijn er veel jonge collega's, maar ook nog wel wat oudere collega's. Op de werkvloer is dit ideaal, want je kunt veel van elkaar leren en elkaar helpen waar nodig", concludeert Jos.
"Duurzaam Verblijf Assen is een prachtige en uitdagende plek om je carrière te starten, dit alleen al door de complexiteit van de doelgroep. Het is een hele goede leerschool. Je kunt onder andere veel leren van de kennis en kunde die aanwezig is bij de verschillende disciplines en de ervaringen van alle collega's. Maar ook als je al ervaring hebt in de psychiatrie is dit écht een hele waardevolle werkplek. Doordat er vijf teams zijn, maakt het dat je veel met elkaar in overleg kan. Waar nodig weten we elkaar te vinden."
Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Jos werkt intussen bijna 14 jaar bij GGZ Drenthe en heeft het hier nog steeds naar zijn zin. "Elk jaargesprek krijg ik weer dezelfde vraag, namelijk 'waar zie je jezelf over vijf jaar?' en elk jaar geef ik weer hetzelfde antwoord", lacht Jos. "Namelijk dat ik dan nog steeds hier werkzaam ben. Ik ben tevreden, ga met plezier naar mijn werk. Ik word nog steeds uitgedaagd en geprikkeld."
"Ik kan lezen en schrijven met deze doelgroep en ik kan helemaal mezelf zijn, wat ik erg belangrijk vind in mijn werk. Daarnaast word ik gewaardeerd. Er komen steeds weer nieuwe dingen op mijn pad, bijvoorbeeld dat ik sinds begin dit jaar naast mijn huidige functie ook planner ben van de gehele kliniek en sinds kort ook gevraagd ben om ambassadeur van Duurzaam Verblijf Assen te worden, ontzettend leuk!"