Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Psychiatrie is een heel mooi vak

"Of je nou psychiater, chirurg of huisarts wordt, wat je hebt geleerd bij GGZ Drenthe kan altijd van toegevoegde waarde zijn."

Jon Polak, |

Jon is ouderenpsychiater bij de Ambulante Ouderenpsychiatrie van GGZ Drenthe. Naast zijn rol als ouderenpsychiater is hij coördinator van de ANIOS en coassistenten en maakt hij onderdeel uit van het Jonge Klaren programma van GGZ Drenthe. ‘Ik ben heel enthousiast over mijn vak en wil graag dat enthousiasme overbrengen op anderen’.

Diverse behandeling
Als ouderenpsychiater ziet Jon voornamelijk mensen van boven de 65 jaar. ‘Ik behandel mensen met hele uiteenlopende problematiek, zoals angststoornissen, stemmingsstoornissen en psychosen’. Bij de Ambulante Ouderenpsychiatrie van GGZ Drenthe is er sprake van een breed scala aan behandelmogelijkheden. ‘Zo is er een speciaal team voor patiënten met een bipolaire stoornis en is er deeltijdbehandeling’ vertelt Jon.

Jon kijkt als ouderenpsychiater breed naar alle factoren die de gezondheid van de patiënt bepalen. ‘Ik probeer altijd de patiënt te begrijpen en te achterhalen op welke andere levensgebieden er hulp nodig is.’ Een voorbeeld hiervan is de chronische groep. ‘Dit is een groep patiënten met ernstige psychiatrische problematiek die langer dan één jaar bij ons behandeld worden’ legt Jon uit. Hierbinnen kijkt Jon samen met het multidisciplinaire team hoe de kwaliteit van leven van patiënten verder verbeterd kan worden. ‘Bijvoorbeeld door het verbeteren van de lichamelijke gezondheid en maatschappelijke participatie’.

Mooi vak
‘Psychiatrie is een heel erg mooi vak’ gaat Jon verder. Jon brengt zijn enthousiasme graag over op anderen. Naast zijn rol als ouderenpsychiater is hij coördinator van de ANIOS (artsen niet in opleiding tot specialist) en de coassistenten van GGZ Drenthe. ‘Ik vind het heel inspirerend om met jonge mensen die zich willen ontwikkelen te werken. Mijn doel is ze te laten zien hoe mooi het vak psychiatrie is, maar raak ook zelf geïnspireerd door jonge collega’s’.

‘Ik vind het belangrijk dat ANIOS en coassistenten zich bij GGZ Drenthe prettig en thuis voelen’ vertelt Jon. ‘Voor de ANIOS zijn we bezig met een project waar we hen stimuleren om ervaringen met elkaar en collega’s met een bepaald expertise of onderzoeksgebied te delen’ gaat hij verder.
 
‘Het maakt niet uit of je psychiater wilt worden of niet, we willen bij GGZ Drenthe zorgen dat artsen een goed beeld krijgen van het vak psychiatrie. En dat ze op basis van inhoud ervaring op kunnen doen. Of je nou chirurg, internist of huisarts wordt, wat je hebt geleerd bij GGZ Drenthe kan altijd van toegevoegde waarde zijn’.

Wij zien mogelijkheden
Volgens Jon zijn er binnen de psychiatrie veel mogelijkheden om het beste uit jezelf te halen. ‘Je kunt je op allerlei terreinen ontwikkelen. Of het nou om sociologie, biologie, religie of muziek gaat. Die verscheidenheid aan raakvlakken vind ik erg aantrekkelijk aan het werken in de psychiatrie’. Ook binnen GGZ Drenthe ziet Jon veel mogelijkheden. ‘Bij GGZ Drenthe kijken we met een hele open blik naar collega’s, je kunt je gemakkelijk onderscheiden. En als je ambities hebt is er binnen GGZ Drenthe veel ruimte om deze te verwezenlijken.’

Jon spreekt uit eigen ervaring: ‘Ik ben pas net gestart als ouderenpsychiater bij GGZ Drenthe en heb in korte tijd de kans gekregen om de rol van coördinator van de ANIOS en coassistenten te vervullen. Er zijn veel ontwikkelmogelijkheden in de organisatie, ook op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en behandeling.’

Jonge Klaren
Jon heeft onlangs de opleiding tot specialist afgerond. Samen met andere artsen die pas klaar zijn met de opleiding tot specialist volgt Jon het Jonge Klaren programma. Met het programma Jonge Klaren wil GGZ Drenthe de jonge psychiaters verwelkomen en inspireren en de kans op een succesvolle startperiode vergroten. Elke jonge klare vormt een duo met een ervaren psychiater, die hun persoonlijke buddy is gedurende het programma.

‘Ook al werk je volledig zelfstandig als AIOS, je hebt altijd een psychiater achter je staan. Als psychiater ben je zelf eindverantwoordelijk. Het is wennen om met die verantwoordelijkheid om te gaan’, vertelt Jon. Hij noemt als voorbeeld de verantwoordelijkheid over een gedwongen opname: ‘Als eindverantwoordelijke drukt zo’n gedwongen opname echt zwaarder op mijn schouders dan toen ik als AIOS nog niet eindverantwoordelijk was.’ In het Jonge Klaren programma kan Jon zijn ervaringen delen met een ervaren psychiater. ‘Het delen van dit soort ervaringen en gevoelens met een ervaren psychiater is absoluut heel waardevol’, sluit Jon af.