Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Gert leidde een turbulent leven en zwierf heel Europa door. Nu is hij ervaringsdeskundige bij Optimaal Leven.

"Ik was 41 en dacht: ik heb nog een heel leven voor me!"

Gert, |

In elk Optimaal Leven team werken twee ervaringswerkers. Ze hebben achtergronden bij GGZ Drenthe, VNN en Cosis. In de begintijd van Optimaal Leven werd nog wat aarzelend tegen hen aangekeken. Door het (zelf)stigma te benoemen en er met elkaar over in gesprek te gaan is het beeld intussen helemaal gekanteld. De teams zien de grote meerwaarde van ervaringswerkers, omdat zij denken vanuit de cliënt, hun leven herkennen, andere vragen stellen, andere issues benoemen en een andere, kritische blik hebben. Gert vertelt over zijn werk als ervaringswerker bij Optimaal Leven.

Gert leidde een turbulent leven en zwierf heel Europa door. Vanwege de diagnose manisch depressief met psychotische periodes werd hij acht jaar opgenomen in een psychiatrische kliniek. “Ik was verslaafd aan alcohol en wiet en had veel problemen. De acht jaar behandeling was in feite een hospitalisatieproces en de medicatie hielp eigenlijk niet.

Roer om
Ik realiseerde me op een gegeven moment dat er nooit aandacht was voor mij als persoon en voor het soort leven dat ik leidde. Langzamerhand zag ik in dat ik mijn levensstijl moest veranderen. Ik besloot besloot het roer om te gooien, te stoppen met wiet roken en met de behandeling. Ik was 41 en dacht: ik heb nog een heel leven voor me! Dat is nu 20 jaar geleden.”

 Rolmodel
“Nadat ik 12 jaar met verslaafden had gewerkt in Noord-Holland, ben ik bij VNN begonnen als congiërge in de Breehof, een gebouw van het Leger des Heils in Nieuw-Amsterdam. Dat was een vorm van beschermd wonen voor mensen die niet konden stoppen met gebruiken,” vervolgt Gert. ”Ik had echter meer oog voor de mensen dan voor de klusjes, want ik heb twee linker handen. Toen ben ik een opleiding ervarinsdeskundigheid in de zorg gaan volgen. Sinds tweeënhalf jaar werk ik als ervaringswerker, eerst bij VNN in beschermende woonvormen en nu bij Optimaal Leven. Omdat ik een zelfde soort ervaring heb, ben ik voor cliënten een soort rolmodel. Dat geeft hoop.”

Activiteiten organiseren
“In mijn werk let ik erop of de context goed is, want dat is een voorwaarde voor gedragsverandering. Een deel van mijn tijd besteed ik aan het regelen van herstel ondersteunende activiteiten in de gemeente Emmen, zoals sport, een kookclub, schilderen, muziek maken, of samen wandelen. Cliënten kijken er echt naar uit om daaraan deel te nemen. Ze ontmoeten andere mensen met dezelfde belangstelling, praten over hun ervaringen, zijn minder eenzaam en worden zelfbewuster. Dat zijn mooie dingen en helpend voor een beter leven.”

Alles omvattend
Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor praktijkonderwijs, zoals coachende activeringstechnieken. “Het is meer dan alléén met je ervaring werken, de opleiding voegt iets toe,” aldus Gert. De meerwaarde van de opleiding is volgens Gert ook dat je leert hoe organisaties in elkaar steken, hoe beleid gemaakt wordt, wie welke rol speelt. “Daardoor kun je met allerlei disciplines samenwerken, zoals gemeenteambtenaren die zich bezighouden met financiën of werk bijvoorbeeld. De opleiding omvat alles wat nodig is om herstel werkbaar te maken,” aldus Gert.

 
Meer weten?
Kijk op de website van de Hanzehogeschool Groningen: Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn