De Spring: Een springplank in het forensisch werkveld
"Werken op afdeling De Spring is uitdagend en leuk! Geen dag of afdeling is hetzelfde."
Elin, |
Elin werkt op dit moment als verpleegkundige op de Baak. Ze heeft de opleiding hbo-v afgerond en is daarna doorgestroomd naar de ggz. Ze wilde starten in een flexpool om zo te kijken waar haar interesse ligt. Na een open sollicitatie bij GGZ Drenthe werd haar aangeraden om te beginnen op afdeling ‘De Spring’. De Spring is de flexpool binnen de Forensische Psychiatrie. De Spring heeft echter veel meer te bieden dan enkel een flexpool; medewerkers doen hier brede werkervaring op, volgen trainingen en krijgen een leerreis aangeboden op basis van hun eigen leerwensen. "Ik heb eerst een dag meegelopen", vertelt Elin. "Dat beviel en toen ben ik in de bij De Spring begonnen. Het is heel uitdagend, geen dag en afdeling is hetzelfde. Ik heb veel geleerd daardoor."
Medewerker van acht afdelingen
De FPK bestaat uit verschillende afdelingen, met ieder andere doelgroepen en andere problematiek. Iedere afdeling is anders en er is geen specifieke methode op elke afdeling toepasbaar. Je moet als flexer bij afdeling De Spring daarom goed kunnen schakelen tussen verschillende rollen en verschillende dynamieken op de groep. "Bij de FPK word je gekoppeld aan een coach", geeft Elin aan. "Dit is een sociotherapeut die al wat langer in de FPK werkt en heel veel ervaring heeft. Bij diegene kun je terecht met al je vragen en waar je tegen aanloopt tijdens het werk of als je ergens mee in je maag zit. Maar alle collega's zijn heel open en benaderbaar. En dat is ook wel heel belangrijk in de setting van de FPK", voegt Elin toe. "Er gebeuren soms best heftige dingen. Dan is het belangrijk om stil te staan hoe het met elkaar gaat. Dat wordt ook echt van je verwacht, want we staan er samen.”
Elin werd in tien dagen ingewerkt. "Niet dat je daarna direct alles moet weten hoor," lacht ze. "Dat is ook niet mogelijk. Maar in die tien dagen komt iedere afdeling aan bod." Het is veel informatie die je binnenkrijgt in die tien dagen. Het verschil tussen ochtend-, avond- en nachtdiensten, verschillende teams en verschillende collega's. Geen van die tien dagen was hetzelfde. Je krijgt wat mee van de sfeer van de afdeling, maar niet het totale beeld. Daarom is het ook goed om hier de tijd voor te nemen en hier wel een jaar tot anderhalf jaar voor te nemen," geeft Elin aan.
Structuur in de dag
Er zit veel verschil tussen de afdelingen. Wel hebben deze allemaal één gemene deler: structuur. Iedere dag wordt er in de ochtend samen ontbeten. Vervolgens beginnen de therapieën voor de patiënten. Vanaf dat moment pakt Elin haar eigen taken op. “Vanaf dan lees ik rapportages en spar ik met collega’s. Rond 10 uur is er een gezamenlijk koffiemoment en ’s middags lunchen we gezamenlijk,” legt Elin uit.
“Om half drie wordt de dienst overgedragen aan de late dienst,” gaat Elin verder. “En rond half zes eten we gezamenlijk avondeten met patiënten en medewerkers. Doordeweeks is er een avondbespreking of een koffiemoment, hier wordt de dag besproken. Die structuur, met elkaar afsluiten en met elkaar de dag beginnen, is op elke afdeling aanwezig.”
De rol van verpleegkundige
"Als verpleegkundige voer je veel verschillende taken uit," vertelt Elin. "Deze taken verschillen per afdeling. Zo zetten verpleegkundigen op afdeling de Plecht vaak een depot, of voeren ze andere medische taken uit. Op afdeling de Baak is dit bijvoorbeeld veel minder. Hier heb je als verpleegkundige juist veel aan de gesprekstechnieken en de signaleringsplannen die je kunt toepassen vanuit de opleiding," voegt Elin toe. Ook voegt de net iets andere blik van de verpleegkundige veel toe, concludeert Elin. "Verpleegkundigen hebben vaak een meer holistische, allesomvattende benadering. Iemand heeft een diagnose, maar als verpleegkundige kijk je naast de diagnose ook naar de zelfzorg van de patiënt, de relatie met anderen en of de patiënt wel genoeg eet en slaapt. Je kijkt dus naar alle omliggende aspecten."
Naast het voeren van gesprekken met patiënten, begeleidt Elin ook verloven van patiënten. Dat kan bijvoorbeeld door samen met de patiënt boodschappen te doen of een rondje op het terrein te wandelen. Sommige patiënten hebben ook onbegeleid verlof. "Dan begeleid je de patiënt hier alsnog goed in," geeft Elin aan. "Dat doe ik door het verlof met ze voor- en na te bespreken; hoe zit je erbij, wat zijn je valkuilen, waar ga je heen."
Uitdagend en leuk
"Ik geef toe dat het in het begin erg wennen en heel uitdagend is als flexpooler bij afdeling de Spring", lacht Elin. "Maar ook erg leuk." Elin begon als flexer op ongeveer 8 afdelingen binnen de Forensische tak bij GGZ Drenthe. "Elke afdeling heeft eigen dingen, een eigen stijl en benaderingswijze en een eigen structuur. Iedere dag sta je ergens anders en moet je je aanpassen", vervolgt Elin. "Dat vraagt nogal wat van je. Je wilt direct alles kunnen, maar dat kan niet. In het begin is het wel zwaar, maar er wordt ook altijd tegen je gezegd dat je ongeveer een jaar nodig hebt om ingewerkt te zijn en om alles door te hebben. Die ruimte krijg je ook."
Ben jij een ervaren beroepsbeoefenaar binnen de zorg en wil je graag een switch maken richting de forensische psychiatrie? Of ben jij pas afgestudeerd en wil je graag kennismaken met het werken in de forensische psychiatrie? “Grijp dan die kans!” zegt Elin. Meer weten? Bekijk de vacature hier.