Spring naar navigatie Spring naar inhoud

De omgeving is zo ontzettend belangrijk voor kinderen

"Ik leer iedere dag nieuwe dingen en ben volop in beweging qua ontwikkeling. Ik oefen een vak uit waar ik beter in wil worden en raak daardoor geïnspireerd."

Bianca Ketelaar, |

Bianca Ketelaar is systeemtherapeut bij het Infantteam binnen de Kinder- en Jeugdpsychiatrie van GGZ Drenthe in Meppel en Hoogeveen. “Het Infantteam is er voor baby’s, peuters en kleuters die extra zorg nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen”, vertelt Bianca. “Het gaat om kinderen waarbij 'moeilijke periodes’ niet vanzelf overgaan. Binnen het team observeren en behandelen we kinderen in hun eigen omgeving. Ouders staan hierin voorop. We helpen ouders af te stemmen op hun kind, waardoor het gevoel van veiligheid vergroot en daarmee het idee dat de wereld niet alleen eng is, maar onderzocht mag worden.” 

Als systeemtherapeut voert Bianca gesprekken met stellen, ouders, hele gezinnen en uiteraard met de jongere zelf. Bianca: “Het gaat hierbij niet zo zeer over wat er precies aan de hand is, maar vooral over wat voor antwoord mensen hebben op de problemen die er zijn. En ook: wat hebben ze nodig om dit op te lossen. Sommige dingen zijn simpelweg niet op te lossen. Dan sta ik ze bij met hoe ze ermee om kunnen gaan. Als het niet goed gaat met een kind, heeft dit vaak een grote impact op ouders. Je wilt dat je kind goed in hun vel zit. Ouders willen graag het ‘nare’ bij hun kind wegnemen. Als dit niet lukt, kan dit een gevoel van falen opleveren.” 

Diverse problemen
De jongeren van Bianca hebben zeer diverse problemen: angsten, somberheid, eetproblemen, maar ook jongeren die worstelen met hun identiteit. “Wat ik dan doe, is ouders helpen hun kind te helpen”, vertelt Bianca. “Daarin probeer ik niet alleen te kijken naar problemen en klachten, maar wat is er nog meer? Wat zijn krachten, waarden, interesses? Waar geloven ze zelf in? We willen het eerst goed begrijpen. Deze zoektocht maak ik samen met jongeren, ouders en mogelijk andere belangrijke mensen. Ik had laatst een cliënt die zich heel erg had teruggetrokken. Ik liet een filmfragment zien op YouTube en aan de hand hiervan probeerde ik in gesprek te gaan. Ik probeer aan te sluiten bij de belevingswereld van deze jongeren.”

Team
“Ik vind mijn werk binnen mijn team zo leuk omdat ik echt het gevoel heb dat we het samen doen, zowel binnen het team als binnen de behandeling”, vertelt Bianca. We zijn volop in ontwikkeling, zowel met ouders als met collega’s, en dan is het een fijne gedachte dat je er niet alleen voor staat. Ons team is heel prettig en toegankelijk. Humor is aan de orde van de dag en we doen veel in gezamenlijkheid. Ik word serieus genomen en heb een duidelijke stem in het team en dat maakt dat ik met veel plezier mijn werk kan doen!”
 
Netwerk
Bianca werkt al haar hele loopbaan met kinderen en jongeren. Eerst als bijbaantje bij een gezinsvervangend tehuis en later in een kliniek. “Ik heb geleerd dat het netwerk en de omgeving zo ontzettend belangrijk is bij kinderen en jongeren”, zegt Bianca. “Jonge kinderen hebben waardevolle relaties nodig, ze moeten gezien worden en zich geliefd voelen. Als deze basis niet goed is, dan is de kans groot dat een kind ongelukkig wordt. Ik leer iedere dag nieuwe dingen en ben volop in beweging qua ontwikkeling. Ik oefen een vak uit waar ik beter in wil worden en raak daardoor geïnspireerd.”

Het team van Bianca wordt momenteel geschoold in Attachment Based Family Therapy (ABFT) vanuit hechting. ABFT is een systemische interventie waarin jongeren en hun ouders een verbindend traject doorlopen om samen sterker te staan in het omgaan met uitdagingen en problemen. Bianca: “ABFT sluit erg aan bij mijn interesse: systeemwerken en de context verhelderen, dat in combinatie met hechtingstheorie. Ik merk dat ik het nodig heb om geprikkeld en geïnspireerd te worden. Dat kan goed binnen GGZ Drenthe. Natuurlijk heb je hierin ook je eigen verantwoordelijkheid. Je bent zelf verantwoordelijk voor je agenda en je krijgt daarnaast veel vrijheid om te kijken wat je nog wilt ontwikkelen.”