Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Opnieuw AIOS, met een wereld aan ervaring

"Ik ben ontzettend dankbaar voor de kansen die ik hier krijg."

Claudia, |

Geboren en getogen in Brazilië, werkte Claudia al vele jaren als psychiater voordat ze zeven jaar geleden naar Nederland verhuisde. Sinds 2022 volgt ze bij GGZ Drenthe opnieuw de opleiding tot psychiater, om haar titel als psychiater ook in Nederland erkend te krijgen. 

Verschillen tussen Brazilië en Nederland
Claudia haar werk als psychiater in Brazilië verschilde op veel vlakken van de ervaringen die ze nu bij GGZ Drenthe opdoet. “In Brazilië had ik vaak te maken met een karige structuur en de wetgeving rondom gedwongen behandelingen werkte onvoldoende. Hierdoor kwamen veel beslissingen direct op mijn bord. Dat vond ik zwaar en contraproductief voor de behandeling. Daarnaast speelt de sociaaleconomische problematiek in Brazilië een grotere rol. Duizenden mensen wonen op straat, zonder enige vorm van uitkering. Beschermd wonen is er nauwelijks of heel beperkt,” legt Claudia uit. 

In Nederland ervaart Claudia hoe anders het systeem kan zijn. “In Nederland zie ik een rechtstaat die beter werkt. Hier is de wetgeving rondom onvrijwillige behandeling veel beter geregeld. Het sociale opvangnet is hier breder. Ook vind ik het zo inspirerend om te zien hoe goed multidisciplinaire samenwerking hier tot zijn recht komt,” vertelt Claudia. 

Taal en uitdagingen
 Bij GGZ Drenthe vond Claudia een opleidingsplek waar ze zich gesteund voelde in haar ambitie om haar titel als psychiater ook in Nederland erkend te krijgen. Claudia is dankbaar voor de kans om opnieuw in opleiding te mogen zijn. “Het is voor mij te vroeg om stil te zitten, dus ik ben heel blij dat ik deze stap kan zetten. Hier bij GGZ Drenthe voel ik me echt welkom. Ik erken en waardeer dat hier diversiteit van harte welkom is.” 

Toen Claudia naar Nederland kwam, wist ze dat ze voor uitdagingen zou komen te staan. Het leren van de taal was er daar één van. "De Nederlandse taal is niet makkelijk, maar ik vind het belangrijk om me volledig onder te dompelen. Taal is essentieel in de psychiatrie en het blijft een work in progress," vertelt ze. “GGZ Drenthe dacht goed mee en heeft me geholpen met onder andere een taalcursus aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ik begeleid werd door een Neerlandicus. Toen heb ik echt grote stappen gezet in mijn Nederlandse taalvaardigheid. Dat is steun, niet alleen in woorden, maar juist in daden. En dat sluit volledig aan bij de visie van GGZ Drenthe: investeren in de toekomst en in mensen potentieel,” concludeert Claudia.  

Breed scala aan psychiatrie 
Op dit moment zit Claudia in het derde jaar van haar opleiding. Intussen heeft ze vele stromingen van psychiatrie binnen GGZ Drenthe kunnen ervaren. Ze begon haar opleiding bij het Intensive Home Treatment (IHT)-team. “Dat vond ik fantastisch. Het doel van IHT is opname te voorkomen door mensen thuis te ondersteunen, en als opname nodig is, deze zo kort als mogelijk te houden.” Vervolgens werkte Claudia bij de Forensisch High Intensive Care (FHIC), bij Optimaal Leven Hoogeveen en Kinder- en Jeugdpsychiatrie Assen, waar ze ook mooie ervaringen heeft opgedaan.  

Tegenwoordig werkt ze op de poli voor Volwassenenpsychiatrie in Assen. Hier houdt Claudia zich bezig met diagnostiek en behandeling, farmaco- en psychotherapie. “Dit is echt mijn ding. Ik voel me er heel prettig bij om mensen écht binnen de maatschappij te kunnen ondersteunen. Hier heb ik de ruimte om mensen te kunnen behandelen om verder te komen in het leven door structurele en diepgaande behandeling te bieden; daar krijg ik energie van. Nu is mijn belangrijkste leerdoel psychotherapie in het Nederlands te leren geven en daar houd ik me voorlopig nadrukkelijk mee bezig.” 

In verbinding 
Claudia vertaalt de visie van GGZ Drenthe, Wij zien mensen, dagelijks in haar werk. Voor haar staat het persoonlijke contact centraal. “De patiënt staat bij mij altijd voorop. Het gaat om verbinding maken, écht luisteren naar de persoon achter de problemen en in oplossingen samen denken. Ik wil eerst begrijpen wie iemand is en wat zijn of haar verhaal is. Dan kijken we samen naar passende diagnosen en behandelmogelijkheden. Het gaat erom dat we overeenstemming bereiken om het behandelplan op te stellen. Als dat lukt, is dat het wenselijk begin van de behandeling.” 

Met optimisme kijkt Claudia naar de toekomst. Ze is van plan binnenkort haar opleiding af te ronden en een waardevolle bijdrage te blijven leveren aan GGZ Drenthe. “Ik heb bewust gekozen om hier mijn opleiding te doen, en ik heb daar geen moment spijt van gehad. Ik voelde me als buitenlandse arts direct vanaf het begin gesteund.”  

Claudia roemt daarnaast de gemoedelijke sfeer in Drenthe. “Het is een prachtige regio om in te werken en te wonen, met veel rust en natuur. Je maakt hier makkelijk contact met mensen en er is ruimte om te groeien – zowel persoonlijk als professioneel.”