Spring naar navigatie Spring naar inhoud

“Zien dat iemands wereld weer een stukje groter wordt”

"Deze patiëntengroep heeft zo veel doorstaan, het zijn allemaal zulke sterke mensen."

Anne Hiemstra, |

Anne werkt als gz-psycholoog en psychotherapeut bij het Traumacentrum in Beilen. Hier behandelt ze patiënten met dissociatieve stoornissen en complexe PTSS-klachten. Ze is behandelcoördinator voor de zorglijn dissociatieve stoornissen en praktijkopleider voor de opleiding tot gz-psycholoog bij het Traumacentrum. 

Trauma- en persoonlijkheidsproblematiek 
Voor Anne bij het Traumacentrum werkte, werkte ze bij een generalistische praktijk. De overstap naar het Traumacentrum heeft haar in het werk veel gebracht. “Bij het Traumacentrum behandel ik patiënten die klachten ervaren als gevolg van traumatische gebeurtenissen die zij hebben meegemaakt. Deze traumatische gebeurtenissen hebben doorgaans veel invloed gehad op hun persoonlijke ontwikkeling, omdat ze vaak van jongs af aan al heel veel hebben meegemaakt. Dat doet wat met je als mens. Dit leidt tot een complexe samensmelting van trauma- en persoonlijkheidsproblematiek die ik heel interessant vind om te behandelen.” 

Anne werkt zowel als gz-psycholoog als psychotherapeut bij het Traumacentrum, daarbij heeft ze voor een deel de rol van regiebehandelaar en voor een deel de rol van inhoudelijk behandelaar. “We scheiden eigenlijk altijd de rol van regiebehandelaar en inhoudelijk behandelaar van elkaar om ervoor te zorgen dat je nooit alleen een behandeling uitvoert. Op die manier heb je altijd iemand om mee te sparren. Dus voor een deel voer ik taken uit als regiebehandelaar. Dat betekent dat ik op de achtergrond aanwezig ben en eens in de zoveel tijd met de patiënt bespreek wat de behandeling doet en wat de doelen zijn. Vanuit die rol houd ik het overzicht en zet ik de lijnen uit. Voor het andere deel ben ik inhoudelijk behandelaar, bij deze groep patiënten is een andere collega regiebehandelaar. 'Met deze patiënten ga ik de traumaverwerking aan, of werk ik aan patronen in de relatie tot zichzelf of anderen met bijvoorbeeld schematherapie.” legt Anne uit. “De basis zit hem in de evidence based therapieën, daarbinnen proberen we aan te sluiten bij de patiënt door te kijken welke vorm het beste werkt en wat de patiënt nog extra nodig heeft.” 

Buitenwereld beter aankunnen
De bijzondere patiëntenpopulatie is voor Anne één van de drijfveren om te werken bij het Traumacentrum. “Deze patiëntengroep heeft zo veel doorstaan, het zijn allemaal zulke sterke mensen. Sommige patiënten maken een aaneenschakeling van negatieve gebeurtenissen mee, die mensen gun je echt om wat milder voor zichzelf te zijn of minder last te hebben van trauma gerelateerde klachten. Ik zie het dan echt als een uitdaging om samen met de patiënt te kijken welke weg we kunnen bewandelen om stappen te zetten in iemands leven,” vertelt Anne trots. 

“Het is heel bijzonder om te ervaren dat mensen zo veel vertrouwen in je hebben en de meest moeilijke en nare dingen aan je kunnen vertellen in de spreekkamer. Het is dan fijn als je merkt dat een patiënt kleine stappen weet te maken, bijvoorbeeld dat iemand weer vrijwilligerswerk kan gaan doen, of iemand weer alleen durft te slapen. Je ziet op die momenten iemands leven weer een stukje groter en veiliger worden, het maakt me trots om die patiënten te helpen om de buitenwereld weer iets beter aan te kunnen” vervolgt Anne haar verhaal. 

Makkelijk schakelen en samenwerken
Naast de bijzondere patiëntengroep die Anne behandelt vindt ze het ook heel prettig dat er écht een team klaarstaat. “We doen het hier met z’n allen en je kunt heel veel van elkaar leren. We werken binnen het team nauw samen met verschillende disciplines. Je kunt altijd op iemand terugvallen, we hebben lol met elkaar en we helpen elkaar ook uit de brand als het nodig is,” vertelt Anne met een glimlach. “De multidisciplinaire aanpak heeft echt een meerwaarde. Ik heb natuurlijk een soort ‘praat-ingang’, maar soms werkt de praat-ingang helemaal niet zo goed. Dan werkt beweging bijvoorbeeld veel beter. Dankzij die multidisciplinaire samenwerking kun je heel goed per patiënt kijken wat de beste weg is om te bewandelen.” 

GGZ Drenthe is een grote werkgever met veel verschillende teams. “Ik vind het prettig dat ik bij GGZ Drenthe gemakkelijk kan schakelen en kan samenwerken met verschillende teams. Zo werken we bijvoorbeeld veel samen met verschillende FACT-teams, met de Medium Care, maar ook met de poli in Emmen.” 

Ruimte
“Als psycholoog of psychotherapeut ben je hier altijd regiebehandelaar en altijd inhoudelijk behandelaar. Dat staat vast. Maar daarbuiten heb je alle ruimte om te achterhalen wat bij jou als persoon past. Zo kun je je bijvoorbeeld verdiepen in onderzoek of je specialiseren in een bepaalde behandeling,” vertelt Anne. 

“Wel moet je houden van een uitdaging en er energie van krijgen als het net even niet loopt zoals je had gedacht,” concludeert Anne. “Vaak lijken de gebaande paden niet helemaal te werken. Patiënten komen hier vaak binnen als ‘standaard’ behandeling al is uitgevoerd, dit blijkt dan niet voldoende te werken. Hier krijg je de ruimte en de tijd om uit te zoeken wat het beste werkt voor de patiënt.”