Spring naar navigatie Spring naar inhoud

In de zorgverlening aan psychiatrische patiënten komt soms een wens om te sterven of een verzoek tot euthanasie naar voren. Binnen GGZ Drenthe wordt een dergelijke wens serieus genomen. Sommige mensen behouden, ondanks intensieve en langdurige behandeling, een aanhoudende doodswens. Onze behandelaren staan open voor het voeren van zorgvuldige en respectvolle gesprekken over euthanasie. 

Sinds 2002 is het in Nederland voor artsen wettelijk toegestaan om euthanasie te verrichten, mits wordt voldaan aan de wettelijke zorgvuldigheidseisen. Zo moet er onder meer sprake zijn van een vrijwillig en weloverwogen verzoek van de patiënt, en van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. 

Binnen GGZ Drenthe wordt euthanasie niet beschouwd als een behandeloptie, maar als een handelingsoptie, in situaties waarin meerdere behandelpogingen geen verlichting hebben gebracht en er geen redelijke behandelalternatieven meer voorhanden zijn. 

Voorwaarden

Psychiaters van GGZ Drenthe voeren, mits aan alle wettelijke zorgvuldigheidseisen is voldaan, zelfstandig of in samenwerking met de huisarts van de patiënt euthanasie uit. Verzoeken worden echter alleen geaccepteerd van patiënten die een behandeltraject bij GGZ Drenthe hebben doorlopen. 

Patiënten die niet in behandeling zijn bij GGZ Drenthe - bijvoorbeeld wanneer zij uitsluitend onder behandeling zijn van een huisarts of medisch specialist - kunnen hun verzoek richten aan hun behandelend arts of contact opnemen met het Expertisecentrum Euthanasie. Daarnaast worden verzoeken om euthanasie die uitsluitend verband houden met primair lichamelijk lijden niet door GGZ Drenthe in behandeling genomen. 

Fases

Een euthanasietraject bestaat uit meerdere fases; de verzoekfase, beoordelingsfase, consultatiefase en uitvoeringsfase.  Een euthanasietraject vraagt om zorgvuldigheid en neemt hierdoor tijd in beslag (bij GGZ Drenthe minimaal 6 maanden), afhankelijk van de nog aanwezige behandelmogelijkheden. 

Informatie voor verwijzers

Verwijzen

Verzoeken worden alleen geaccepteerd van patiënten die een behandeltraject bij GGZ Drenthe hebben doorlopen. 

Een verwijzing naar GGZ Drenthe voor onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van een behandelbare psychische stoornis bij een patiënt met een euthanasieverzoek, of voor het beoordelen van de wilsbekwaamheid met betrekking tot dat verzoek, is wél mogelijk. Na afronding van dit onderzoek wordt de patiënt terugverwezen naar de oorspronkelijke verwijzer. 

Verzoeken om euthanasie die uitsluitend verband houden met primair lichamelijk lijden worden niet door GGZ Drenthe in behandeling genomen. 

Consultatie

GGZ Drenthe heeft een multidisciplinaire begeleidingsgroep euthanasie die behandelaren van GGZ Drenthe ondersteunt bij verzoeken om euthanasie. Ze bieden consultaties en ook ondersteuning bij de uitvoering van euthanasie aangezien een dergelijk traject ook voor betrokken hulpverleners veel impact heeft.