Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Snel en laagdrempelig ggz-advies aan hulpverleners Oekraïne

Organisaties en professionals in Drenthe die betrokken zijn bij de hulp en opvang aan Oekraïners en andere getroffenen kunnen met ingang van 21 maart snel en laagdrempelig terecht bij GGZ Drenthe voor raad en advies over omgaan met psychisch leed. Bijvoorbeeld organisaties in de vluchtelingenopvang, docenten, zorgpersoneel of GGD-medewerkers. We betuigen hiermee onze steun aan Oekraïne en willen zo een concrete bijdrage leveren aan het omgaan met de gevolgen van de oorlog. 

Wat doet GGZ Drenthe?
GGZ Drenthe wil graag helpen de situatie voor getroffenen draaglijker te maken. Dat doen we in de vorm van advies aan professionals en organisaties die vragen hebben over hoe zij kunnen omgaan met (psychisch) leed als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Of die willen weten wat zij het beste kunnen doen om mensen mentaal te steunen en hun veerkracht te versterken.

Wie kan bij ons terecht?
We richten ons op mensen die in hun (vrijwilligers)werk te maken hebben met Oekraïners of andere groepen die geraakt worden door de oorlog. Bijvoorbeeld leerkrachten en docenten, zorgpersoneel, medewerkers in een huisartsenpraktijk, bij de GGD of een gemeente, vluchtelingenwerk, Rode Kruis of het Leger des Heils. Zij kunnen contact opnemen met GGZ Drenthe voor consultatie en advies. De gesprekken vinden plaats via (beeld)bellen. Aan het contact zijn geen kosten verbonden*. Daarnaast kunnen onze hulpverleners voorlichting of een korte groepstraining geven.  

Voor wie niet?
Deze vorm van consultatie en advies is niet bedoeld voor particulieren. Voor eventuele specialistische ggz-hulp aan slachtoffers verwijzen we naar de gebruikelijke aanmeldprocedure via de (huis)arts en de bestaande mogelijkheden voor consultatie.

Waarom GGZ Drenthe?
GGZ Drenthe biedt hulp bij ernstige psychische problemen aan mensen van alle leeftijden. Van baby’s tot hoogbejaarden. In de actuele situatie breiden we onze bestaande consultatiemogelijkheden uit naar een bredere groep van professionals. We hebben verschillende specialisten in huis die geraadpleegd kunnen worden, onder wie experts op het gebied van adolescentenproblematiek, (oorlogs)trauma en psychische problemen bij mensen uit andere culturen.  

Contact 
Organisaties die van ons aanbod gebruik willen maken, kunnen contact opnemen met het Aanmeld- en Informatiecentrum GGZ Drenthe. Contactgegevens zie kader, of vul het vragenformulier in onderaan deze webpagina.

Hoe gaat het verder?
Onze triagemedewerker neemt verzoeken in behandeling. Vervolgens wordt binnen drie werkdagen teruggebeld door één van onze deskundigen van De Evenaar, Centrum voor Transculturele Psychiatrie Noord-Nederland, Volwassenenpsychiatrie, Kinder- en Jeugdpsychiatrie, of Gezinspsychiatrie. Voor voorlichting of training op locatie maken we aparte afspraken.

 * Alleen als het gaat om reguliere consultatie brengen we de gebruikelijke kosten in rekening bij gemeenten.

Een vraag stellen  

Professionals kunnen hier een vraag stellen over raad en advies in het omgaan met psychisch leed bij mensen die de gevolgen ervaren van de oorlog in Oekraïne. Uw vraag komt binnen bij het Aanmeldcentrum GGZ Drenthe en wordt binnen drie werkdagen beantwoord.

* = Verplicht veld

Contact

Organisaties en professionals die van ons aanbod gebruik willen maken, kunnen contact opnemen met het Aanmeld- en Informatiecentrum GGZ Drenthe via het telefoonnummer van het Aanmeldcentrum GGZ Drenthe: 
(0592) 74 14 00 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur), of vul het formulier in onderaan deze webpagina. 

Meer over zorg en ondersteuning aan Oekraïense vluchtelingen