Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Forensisch Beschermd Wonen

Bij GGZ Drenthe Forensisch Beschermd Wonen (FBW) verblijven patiënten die doorstromen vanuit de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK), de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA), of de Forensische Resocialisatie Afdeling (FRA). Daarnaast is FBW toegankelijk voor patiënten uit andere forensische instellingen.  Ook de Reclassering kan mensen aanmelden voor een tijdelijke plaatsing als het in de ambulante omgeving even niet meer lukt.

Behandeling bij FBW

Binnen Forensisch Beschermd Wonen maken we gebruik van de Individuele Rehabilitatiebenadering (IRB). De IRB gaat uit van vier pijlers:

  • wonen
  • werken
  • sociale contacten
  • vrijetijdsbesteding.  

Signaleringsplan
De wensen en behoeftes van de patiënt staan centraal. Er is aandacht voor vaardigheden en zelfreflectie, die nodig zijn om terugkeer in de maatschappij succesvol te maken. Verder is er aandacht voor lichamelijke gezondheid en het voorkomen van terugval in risicovol of delict gedrag. Hiervoor stellen de patiënt en de casemanager samen een signaleringsplan op.

Casemanager en regiebehandelaar
Iedere patiënt heeft een casemanager en een regiebehandelaar. Behandeling vindt veelal plaats bij de forensische polikliniek van GGZ Drenthe of bij het Forensisch ACT team. Dit kan per patiënt verschillen. 

Zorgafstemmingsgesprek (ZAG)
Iedere twee tot vier maanden vindt er een Zorgafstemmingsgesprek (ZAG) plaats. Hierin worden de zorgdoelen geëvalueerd en bijgesteld. Het hoofddoel hierbij is tweeledig:

  • het verminderen of leren omgaan met de psychiatrische problemen
  • het terugbrengen van het risico op delicten. 

Het is van groot belang dat patiënten delict risico’s leren herkennen en leren omgaan met de eigen problematiek om mogelijke risico’s in de toekomst te verkleinen.

Doel van de behandeling

Het doel is om uiteindelijk weer terug te keren in de maatschappij. Dit kan zijn begeleid, beschermd of zelfstandig wonen met daarbij een passende dagbesteding.

Locaties FBW

Forensisch Beschermd Wonen bestaat uit twee flats (Flat 4 en Flat 6) en enkele zelfstandige wooneenheden. Al deze locaties zijn gehuisvest op het terrein van GGZ Drenthe, Dennenweg 9 te Assen. 

Flat 4 heeft negen appartementen verdeeld over drie woonlagen. Op de bovenste etage zijn drie appartementen met een gedeelde keuken en woonkamer. De appartementen op de onderste twee etages hebben allen een eigen keuken en woonkamer. Alle appartementen hebben een eigen badkamer met toilet. Doel van het verblijf in Flat 4 is het oefenen van woonvaardigheden, zoals koken, budgetteren of leefomgeving op orde houden. 

Flat 6 heeft zes appartementen verdeeld over drie woonlagen. Elk appartement heeft een eigen keuken, badkamer met toilet en ruimte voor een wasmachine. Doel van het verblijf in Flat 6 is 'proefwonen', wat wil zeggen dat verwacht wordt dat bewoners woonvaardigheden voor zelfstandig wonen al bezitten.

Vlakbij de FPK, naast de FRA en de dierenweide, staan vier zelfstandige wooneenheden. De wooneenheden hebben een eigen keuken en badkamer met toilet. Hier wonen mensen voor wie geen indicatie (meer) bestaat om in een meer gezamenlijke setting te verblijven, maar die wel begeleiding dichtbij nodig hebben. Deze begeleiding wordt verzorgd door de FRA.

Andere afdelingen van de Forensische Psychiatrie van GGZ Drenthe

Contact

GGZ Drenthe Forensische Psychiatrie

Dennenweg 9, 9404 LA Assen
Postbus 30007, 9400 RA Assen

Voor algemene vragen kunt u ons tijdens kantooruren bellen op (0592) 33 46 00 .
Voor behandelinhoudelijke vragen en verwijzingen kunt u contact opnemen met het 

Forensisch Aanmeld- en Informatiecentrum
T (0592) 33 46 26
F (0592) 33 46 03
Buiten kantooruren T (0592) 33 46 00

U kunt ons ook mailen.

Informatie over kosten en eigen risicoBekijk en lees verhalen van patiënten

Mijn GGZ Drenthe

Het patiëntenportaal en de online behandelomgeving vindt u via Mijn GGZ Drenthe.

Een vraag stellen aan GGZ Drenthe Forensische Psychiatrie

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.