Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Welke gezinnen kunt u aanmelden bij Gezinspsychiatrie?

Gezinnen met ouders met ernstige psychiatrische problematiek

GGZ Drenthe Gezinspsychiatrie richt zich op ouders met een ernstige psychische aandoening (EPA) en meervoudige, complexe problemen. De problemen zijn zo ernstig en moeilijk te doorbreken, dat de ontwikkeling en/of veiligheid van het kind of de kinderen wordt bedreigd. Er is sprake van een (dreigende) uithuisplaatsing van één of meerdere kinderen in het gezin. 

De volgende gezinnen kunnen worden aangemeld:

  • Gezinnen met uithuisgeplaatste kinderen en een verzoek tot terugplaatsing. In deze gezinnen moet op korte termijn onderzocht worden of een hereniging/ terugplaatsing van het kind/de kinderen mogelijk is. Ongeveer de helft van alle aangemelde kinderen is uithuisgeplaatst.  Ook ouders met uithuisgeplaatste kinderen als gevolg van de toeslagenaffaire kunnen worden aangemeld. 
  • Gezinnen met ongeboren en/of hele jonge kinderen waarbij er sprake is van een (dreigende) uithuisplaatsing.
    J
    uist voor hele jonge kinderen is het extra belangrijk dat er op hele korte termijn duidelijkheid komt over hun opgroeiperspectief. 
  • Families met intergenerationeel trauma.
    Door samen met deze ouders de cyclus van intergenerationeel trauma te doorbreken, kunnen we het risico op ernstige schade bij kinderen en jongeren verminderen de kans op langdurige hulp en/of uithuisplaatsing verkleinen.
  • Gezinnen waarbij sprake is van (een vermoeden van) ernstig toegebracht letsel bij het (jonge) kind. Bij deze doelgroep wordt een uitgebreid veiligheidsplan gemaakt met in ieder geval in de eerste periode ook 24-uurs (camera)toezicht binnen de kliniek. 
  • Gezinnen waarbij sprake is van een complexe scheiding en/of ouderverstoting.
    Ook bij    deze doelgroep staat de veiligheid en het opgroeiperspectief van het kind altijd voorop. Beide ouders kunnen daarbij afwisselend, of deels overlappend, (klinisch) in behandeling zijn.

Gezinnen met kinderen (4-18+ jaar) waarin sprake is van situationeel geweld kunnen in 2024 bij Gezinspsychiatrie de behandeling ‘Gezinnen met lef’ volgen. Bij situationeel geweld vloeit het geweld voort uit een verstoorde manier van op elkaar reageren tussen de partners. Daardoor lopen de spanningen op tot nare situaties en zijn er veel ruzies thuis.

Contact

GGZ Drenthe Gezinspsychiatrie
Kliniek De Bron

Asserstraat 14
9411 LL Beilen

Kliniek De Stee
Altingerweg 1, gebouw De Weijerd
9411 PA Beilen

Bereikbaar tijdens kantooruren op (0593) 53 53 44.

Wachttijden

Informatie over de wachttijden van Gezinspsychiatrie vind je bij de wachttijden van GGZ Drenthe.

Een vraag stellen aan Gezinspsychiatrie (voor professionals)

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Het beantwoorden van uw bericht kan enkele dagen duren. Vragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0593 - 53 53 44.

Met het invullen van het contactformulier geeft u toestemming uw persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op uw bericht. Uw gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.