Voor behandeling bij GGZ Drenthe Gezinspsychiatrie is een aanmelding nodig vanuit een bevoegde organisatie, zoals een Centrum voor Jeugd en Gezin of een voogdijinstelling. De aanmelder meldt het hele gezin aan bij de intakefunctionaris van Gezinspsychiatrie.
We hechten aan zorgvuldige aanmelding met alle relevante informatie, zodat we vervolgens goed kunnen starten met de intake. Zo proberen we ook onnodige wachttijd te voorkomen. Daarom kunnen aanmelders altijd telefonisch contact opnemen met één van onze aanmeldcoördinatoren via (0593) 53 53 44.
De aanmelding wordt in behandeling genomen zodra alle benodigde informatie is ontvangen, inclusief een verwijzing naar de Specialistische GGZ voor de ouder(s) en een beschikking voor Jeugdhulp voor het kind/ de kinderen.
Op basis van de aangeleverde informatie starten we de beoordeling. Bij de beoordeling wordt onder andere in kaart gebracht welke veiligheidsaspecten er spelen en worden de psychiatrische en andere problemen die in het gezin spelen door middel van dossieronderzoek in kaart gebracht. Ook wordt geïnventariseerd welke eerdere hulpverlening is ingezet.
Gezinsbehandeling begint altijd met een intake van het hele gezin op de poli van Gezinspsychiatrie in Beilen. Bij een volledig aanmelddossier kan de intake veelal plaatsvinden binnen twee tot vier weken nadat de aanmelding door ons in behandeling is genomen. Tijdens de gezinsintake wordt in kaart gebracht wat er aan de hand is, waarom het gezin is aangemeld, wat het gezin zelf wil veranderen of verbeteren en welke zorgen er zijn over de veiligheid van het kind/de kinderen. Daarnaast krijgt het gezin informatie over de ambulante en eventuele klinische gezinsbehandeling binnen Gezinspsychiatrie. Hierbij zijn minimaal een ouder, de aanmelder (regiehouder op de veiligheid van het kind) en de thuiswonende kinderen aanwezig. Uithuisgeplaatste kinderen zijn alleen op indicatie aanwezig in overleg met de ouder(s) en de aanmelder.
Wanneer de ouders gescheiden zijn, wordt in samenspraak met de ouders en de aanmelder besloten of er een aparte of gezamenlijke intake wordt ingepland. We moedigen het gezin aan om ook mensen uit het eigen netwerk en/of betrokken hulpverleners mee te nemen naar de gezinsintake.
Gezinsinstake: multidisciplinaire, systemische blik
De gezinsintake is het startpunt van de diagnostiek en behandeling binnen Gezinspsychiatrie. Om die reden nemen we de tijd. Een gezinsintake duurt twee tot drie uur. Vanwege de complexiteit van de problematiek zijn bij alle gezinnen die bij ons in zorg zijn altijd minimaal drie behandelaren vanuit verschillende disciplines betrokken. Onze multidisciplinaire, systemische blik is essentieel voor goede diagnostiek en een gezinsbehandelplan op maat, met een geïntegreerde aanpak voor de diverse problematiek. Er is een regiebehandelaar, een medebehandelaar (vaak een systeemtherapeut) en een ambulante gezinshulpverlener aanwezig. De ambulante gezinshulpverlener is tevens de vaste contactpersoon voor het gezin en de aanmelder binnen de ambulante behandeling.
One way screen
We maken bij de gezinsintake gebruik van een 'one way screen'. Na de voorstelronde gaan de ambulante gezinshulpverlener en een (regie)behandelaar de intake achter het scherm volgen. De behandelaar die in de intakeruimte blijft, heeft geen of minimale dossierkennis over het gezin. We kiezen hier bewust voor, omdat we vinden dat het gezin de kans moet krijgen om zelf te vertellen wat er volgens hen nodig is om goed genoeg ouder te kunnen zijn.
Samenwerken onderzoeken
Samen met het gezin en de aanmelder stellen we de eerste behandeldoelen op. Hierbij is het onderzoeken van de samenwerking altijd een eerste doel: voordat een behandeling effectief kan zijn en je ook kunt leren, moet je 'goed genoeg' met elkaar kunnen samenwerken.
Gezinspsychiatrie van is vanaf 1 januari 2023 toegelaten tot het Landelijk Transitie Arrangement (LTA). Het LTA is een contract dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) namens de Nederlandse gemeenten afsluit met aanbieders van jeugdhulp. Daarmee kunnen we meer gezinnen met meervoudige complexe problemen behandeling op maat bieden, omdat er voor de komende twee jaar duidelijkheid is over de financiering.
Voor gezinnen met meervoudige problematiek
Gezinspsychiatrie is één van de weinige aanbieders in Nederland die het gehele gezinssysteem maatwerk en groepsbehandeling biedt. We zijn er voor gezinnen met ernstige psychische aandoeningen (EPA), verslavingsproblematiek en complexe, meervoudige problematiek.
Korte wachttijden (minder dan 4 weken)
Wanneer de aanmelding volledig is en we de toewijzing vanuit de gemeente hebben ontvangen, plannen we binnen vier weken een intake. Het aanvragen van de beschikking bij de gemeente waarin het kind woont, blijft hetzelfde. Als uit de intake blijkt dat gezinsbehandeling binnen Gezinspsychiatrie geïndiceerd is, starten we direct met de behandeling. De behandeling begint altijd ambulant.
Afhankelijk van de hulpvraag bestaat het gespecialiseerde behandeltraject uit:
Vanaf de aanmelding tot en met einde van de behandeling is er nauw contact met de aanmelder. We informeren de aanmelder over het verloop van de behandeling en hij of zij is aanwezig bij belangrijke momenten, zoals de intake en evaluaties.
Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag: