Heeft uw zorgverzekeraar in 2025 een contract met GGZ Drenthe? Dat is van belang als u nu zorg van ons krijgt, of volgend jaar verwacht te krijgen. Op onze website staat met welke verzekeraars we wel en (nog) niet een contract hebben in 2025.
Het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie (CVBP) heeft woensdag een nieuwe
duo-fiets in ontvangst genomen. Deze fiets, aangeboden door de Stichting Drentse
Fiets4daagse Startplaats Assen en geleverd door Paize Fietsen uit Assen, komt goed van
pas!
Sandra werkt als agogisch regiehulpverlener bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie (CVBP). Het CVBP biedt specialistische hulp aan mensen met een verstandelijke beperking in combinatie met psychiatrische problemen.
Veertig tot 67 procent van de volwassen patiënten in de geestelijke gezondheidszorg heeft vermoedelijk een licht verstandelijke beperking (LVB). Dat blijkt uit het proefschrift A blind spot? van Jeanet Nieuwenhuis (psychiater bij VGGNet).
“Het gedrag van Piet is anders dan anders” of “Hij voelt zich vreemd, maar kan niet zeggen waarom”. Op het spreekuur, of bij begeleiders in een zorginstelling horen we dit soort uitspraken regelmatig bij patiënten met een verstandelijke beperking. Wat doe je dan? Wat kun je doen? In de tweede editie van het handboek is alle informatie geactualiseerd naar de laatste wetenschappelijke inzichten en praktische richtlijnen. Ook het CVBP heeft hier een waardevolle bijdrage aan geleverd.
Het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie bestaat 10 jaar! Dit hebben we afgelopen dinsdag 17 oktober gevierd door een boeiende dag te organiseren met interessante sprekers, activiteiten en momenten om elkaar te ontmoeten. Het thema van de dag was 'Tien jaar samen'.
Op dinsdag 17 oktober 2023 vieren we het tienjarig bestaan van het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie. We willen deze mijlpaal graag met jou delen en nodigen je uit om dit samen met ons te vieren. We hebben een boeiende dag voorbereid, vol activiteiten, inspirerende sprekers en momenten om elkaar te ontmoeten. Het thema van de dag is: “Tien jaar samen”.
Bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie schittert Lenthe, een trouwe viervoeter met een speciale missie. Onder begeleiding van haar baasje Hilda, verpleegkundige bij het CVBP, kan Lenthe onderdeel zijn van de therapie die patiënten krijgen bij het CVBP.
Op dinsdag 17 oktober 2023 vieren we het tienjarig bestaan van het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie. We willen deze mijlpaal graag met jou delen en nodigen je uit om dit samen met ons te vieren. Het thema is: 10 jaar samen
Ambulant verpleegkundige Siebo van Antwerpen zet zich al 40 jaar met hart en ziel in voor ‘zijn’ patiënten: mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek. Siebo werkt in het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie (CVBP). In het CVBP kunnen kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking terecht met vragen over hun geestelijke gezondheid.
GGZ Drenthe krijgt €22.000 voor de aanleg van een belevingspad op het ggz-terrein in Assen. Het geld is afkomstig van provincie Drenthe, die met de Sociale Agenda wil bijdragen aan een levendig en sociaal Drenthe. Wethouder Albert Smit van gemeente Assen opende woensdag 18 januari het nieuwe pad, dat de komende tijd verder vorm zal krijgen.
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de eerste patiënt werd opgenomen in Beileroord, een van de voorlopers van GGZ Drenthe. De opname van mensen met psychiatrische problemen, met de daarbij horende gezinsverpleging van patiënten in het dorp, was in die tijd vooruitstrevend te noemen.
Als psychiatrisch verpleegkundige op de High & Intensive Care komt Monique Lancee regelmatig in aanraking met mensen die zich willen suïcideren. Monique vertelt hoe ze daarmee omgaat en hoe ze de visie van GGZ Drenthe Wij zien mensen in praktijk probeert te brengen. Dat doet ze door mensen écht te zien. Door een luisterend oor te bieden, door te laten weten dat ze er altijd voor hen is en zo ruimte probeert te maken voor hulp.
In samenwerking met de Stichting Suïcide Preventie Centrum organiseert collega Monique Lancee, psychiatrisch verpleegkundige op de HIC en aandachtsfunctionaris suïcidepreventie van GGZ Drenthe, op maandag 5 september ‘Walk into the light’. Een wandeling om stil te staan bij de mensen die door suïcide om het leven zijn gekomen en hun nabestaanden en bij mensen die te maken hebben met suïcidale gedachten.
Domeinoverstijgend samenwerken tussen de ggz en de gehandicaptenzorg kan en werkt. Dat concludeerden Ruth Peetoom en Boris van der Ham, voorzitters van resp. de Nederlandse ggz en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland tijdens een werkbezoek aan het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie in Assen, vorige week. Daarnaast onderstreepten zij het belang van het samen leren van gemeenschappelijk onderzoek.
De ondertekening van een nieuwe medezeggenschapsregeling bekrachtigt een andere wijze waarop de medezeggenschap van patiënten voortaan plaatsvindt. In plaats van één Cliëntenraad en lokale cliëntcommissies gaan we over op 11 lokale Cliëntenraden en één centrale Cliëntenraad.
Bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie kunnen patiënten sinds kort gemakkelijk hun mening geven op een digitale zuil die in de centrale hal staat.