Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Ons behandelteam

Het behandelteam van het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie (CVBP) bestaat uit verschillende zorgprofessionals (zie plaatje). Zij hebben veel kennis van en ervaring in het behandelen van psychische problemen, verstandelijke en andere beperkingen en in het ondersteunen van naasten. 

Samen met de patiënt en naasten gaan zij aan de slag om te begrijpen wat er aan de hand is, een oplossing te vinden voor de problemen en/of hen te leren daarmee om te gaan.

Regiebehandelaar

De regiebehandelaar is eindverantwoordelijk voor de behandeling. De regiebehandelaar is meestal een psychiater, klinisch psycholoog, GZ-psycholoog, arts verstandelijk gehandicapten, orthopedagoog generalist of verpleegkundig specialist. Op belangrijke momenten tijdens de behandeling, zoals de intake en de afsluiting, is er contact met de regiebehandelaar. Een regiebehandelaar is BIG-geregistreerd.

Meer over behandelaren bij het CVBP

Agogisch regiehulpverlener of verpleegkundige

Een verpleegkundige of agoog kan een rol spelen in je behandeling. Als dit zo is, dan staat dit in je behandelplan. De rol van verpleegkundige of agogisch regiehulpverlener kan bijvoorbeeld zijn:

  • Kijken hoe de situatie is bij jou thuis en of op je werk. 
  • Samen met jou en andere behandelaren onderzoeken wat er aan de hand is.
  • Uitleg geven over wat er aan de hand is, hoe je klachten zijn ontstaan en wat je eraan kunt doen.
  • Uitleg geven over hoe de mensen om jou heen kunnen aansluiten bij waar jij goed in bent en waar je ondersteuning bij nodig hebt.
  • Samen een dagprogramma en of signaleringsplan maken.
  • Samen werken aan doelen over bijvoorbeeld angst, spanning, zelfbeeld, rouwverwerking, seksualiteit, stemming, stemmen of dwang.
  • Uitleg geven over hoe de mensen om jou heen jou kunnen ondersteunen bij therapie en als de behandeling is afgelopen. 

De verpleegkundige of agoog is aanwezig bij evaluaties van je behandeling.  Verpleegkundigen en agogen werken op de polikliniek én op de kliniek.

cvbp-yolandavisser-1199.jpg

Arts Verstandelijk Gehandicapten

Een Arts Verstandelijk Gehandicapten (Arts VG) is een arts speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking en of problemen met leren. Hij of zij weet veel over hoe deze beperkingen en of problemen ontstaan. Als niet bekend is hoe het bij jou is ontstaan, weet hij of zij hoe het onderzocht kan worden.

ggz3poli-yolandavisser-7330.jpgEen Arts VG onderzoekt wat er zou kunnen helpen bij de klachten die je hebt. Als er medicijnen nodig zijn, kan de Arts VG deze voorschrijven. De arts VG controleert hoe het met je gaat als er veranderingen zijn in jouw medicatie. Hierbij werkt hij of zij samen met jou en de belangrijke mensen om jou heen.  

Orthopedagoog

Een orthopedagoog onderzoekt problemen in je ontwikkeling, opvoeding of gedrag. Dit kan zijn door te kijken op je school of werk of door gesprekken met jou en voor jou belangrijke anderen. Ook doet de orthopedagoog onderzoek (testen) over bijvoorbeeld jouw intelligentie of concentratie. En onderzoek over wat je goed kan en over wat je aankan. Hierbij wordt extra gelet op jouw omgeving. Dan wordt gekeken hoe de mensen om jou heen het beste met jou om kunnen gaan. En natuurlijk wat je zelf kunt doen.

Psychiater

Een psychiater is een dokter die gespecialiseerd is in problemen met gevoelens, gedachten en gedrag. Om erachter te komen waar iemand last van heeft, heeft de psychiater gesprekken met de patiënt. Vaak zijn er ook gesprekken met de mensen die de patiënt goed kennen, zoals familie, vrienden of begeleiders. 

Soms kan het nodig zijn dat er ook lichamelijk onderzoek plaatsvindt, of moeten mensen vragenlijsten invullen. 

Als het onderzoek klaar is, geeft de psychiater uitleg over wat hij of zij denkt dat er aan de hand is. Vaak komt er dan een advies over wat zou kunnen helpen. Omdat de psychiater een dokter is, onderzoekt de psychiater ook of medicijnen zouden kunnen helpen. Als iemand medicatie krijgt, komen er ook afspraken met de psychiater om te controleren of de medicatie goed werkt.

Psycholoog

Bij het CVBP werken verschillende psychologen, namelijk:

  • Psychologen
  • GZ-psychologen (Geestelijke gezondheidsZorg)
  • Klinisch Psychologen

Een psycholoog onderzoekt je gedrag, je gedachten en de emoties die je hebt. Hij of zij kan jou en voor jou belangrijke anderen helpen je gedrag te begrijpen, te veranderen of ermee om te leren gaan.

Psychomotorisch therapeut

Een psychomotorisch therapeut behandelt psychische problemen. Niet alleen door te praten, maar ook door oefeningen te doen. Er is hierbij aandacht voor lichamelijke spanning, lichaamstaal, lichaamshouding, ademhaling en lichaamsbeleving. sporthal-yolandavisser-6719.jpg sporthal-yolandavisser-6736.jpg
  

Systeemtherapeut

Een systeemtherapeut onderzoekt samen met jou en de belangrijke mensen om jou heen wat de klachten en problemen zijn in de omgang met jou en de ander. En hoe deze volgens jullie zijn ontstaan. En wat voor invloed deze klachten en problemen hebben op jullie levens. Welke veranderingen jullie zouden willen en wat er voor nodig is om te veranderen.

ggz3poli-yolandavisser-7451.jpg

Verpleegkundig Specialist

De verpleegkundig specialist GGZ heeft veel verstand van verpleegkunde en heeft ook medische en psychiatrische kennis. Ook heeft de verpleegkundig specialist verstand van psychologische behandelingen. De verpleegkundig specialist kijkt naar wat de gevolgen zijn van de psychiatrische aandoening op jouw dagelijkse leven. 

Soms is het lastig geworden om goed voor jezelf te zorgen, naar school of werk te gaan, leuke dingen te doen of samen met mensen te zijn. We gaan, samen met jou en de mensen om je heen, kijken hoe de kwaliteit van je leven verbeterd kan worden. Ook leer je hoe je kunt omgaan met de aandoening die je hebt, om zo goed mogelijk te kunnen functioneren.

De verpleegkundig specialist mag zelfstandig verpleegkundige en medische onderzoeken doen. We gaan samen met jou een behandelplan maken en zorgen voor de best passende hulp. We kijken vooral naar wat goed gaat, waar je goed in bent en wat je nog wilt leren of waar je ondersteuning bij nodig hebt in je leven. Daar zijn soms vragenlijsten, therapieën, lichamelijke onderzoeken, uitleg over verschillende onderwerpen en gesprekken met familie of begeleiders voor nodig. Ook kan een verpleegkundig specialist onderzoeken of medicatie nodig is. We gaan samen met jou kijken naar de medicatie die het beste werkt en zo min mogelijk bijwerkingen geeft. 

Behandelaren in opleiding en stagiair(e)s

Tijdens de behandeling in het CVBP kunnen patiënten te maken krijgen met behandelaren in opleiding en stagiair(e)s.

Contact

Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie

Middenweg 19, 9404 LL Assen
Postbus 30007, 9400 RA Assen
T (0592) 33 41 00
F (0592) 33 47 13

Behandeling op afspraak tijdens kantooruren. Vraag de behandelaar naar de mogelijkheden.

Verwijzen

Als huisarts kunt
u via ZorgDomein digitaal verwijzen
naar GGZ Drenthe/CVBP.

Meer over aanmelden bij het CVBP

Siebo over werken in het CVBP

Ambulant verpleegkundige Siebo van Antwerpen zet zich al 40 jaar met hart en ziel in voor mensen met een verstandelijke beperking en psychische problemen.
Bekijk de video of lees het verhaal van Siebo.

Een vraag stellen aan het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Zorgvragen over persoonlijke psychische situaties behandelen wij niet per e-mail. Persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op je bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren. Voor vragen kunt u ook telefonisch contact opnemen. Bellen (tijdens kantooruren) kan met het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie (0592) 33 41 00