Spring naar navigatie Spring naar inhoud

In het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie (CVBP) krijgen mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische problemen specialistische behandelingen. Bij de aanmelding en intake wordt een inschatting gemaakt of jij in aanmerking komt voor behandeling en welke behandeling het beste past. 

Veel voorkomende individuele behandelingen in het CVBP

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Bij cognitieve gedragstherapie leer je anders te denken en te doen. 

Farmacotherapie 

Bij farmacotherapie word je behandeld met medicijnen die een arts, psychiater of verpleegkundig specialist voorschrijft.

Psycho-educatie 

Psycho-educatie is een ander woord voor uitleg. De behandelaar geeft uitleg over wat er aan de hand is, hoe je klachten zijn ontstaan en wat je eraan kunt doen. Zo leer je jezelf beter kennen. En kunnen anderen jou ook beter snappen.

Psychomotorische therapie (PMT)

Psychomotorische therapie is een lichaamsgerichte behandeling bij psychische klachten. Bijvoorbeeld stress, angst, boosheid, onzekerheid en verwardheid. Door activiteiten aan te bieden leer je anders om te gaan met je klachten. We oefenen samen met nieuw gedrag en anders denken. Er is hierbij aandacht voor lichamelijke spanning, lichaamstaal, lichaamshouding, ademhaling en lichaamsbeleving.

sporthal-balklopen-yv-cvbp.jpgsporthal-yolandavisser-6856.jpg
Schematherapie

Bij schematherapie onderzoek je samen met je behandelaren hoe gebeurtenissen uit het verleden hebben bijgedragen aan hoe je bent. Hoe je jezelf hebt leren beschermen tegen nare gevoelens, gedachten of gebeurtenissen. In de behandeling ga je leren hoe je (niet helpende) gewoontes die je jezelf hebt aangeleerd, kunt doorbreken.

Systeemtherapie 

Systeemtherapie is gezins -of relatietherapie bij problemen in de omgang tussen jou en de ander. Bijvoorbeeld in de relatie met je ouders, begeleiders, vrienden of medebewoners.

ggz3poli-yolandavisser-7451.jpg

Traumabehandeling

Traumabehandeling helpt bij het verwerken van nare gebeurtenissen. Soms blijf je te veel last houden van wat je hebt meegemaakt. Je blijft onrustig in je hoofd, moet er steeds aan denken, je bent schrikkerig of slaapt slecht. Traumabehandeling kan helpen om deze klachten te verminderen, zodat je weer verder kunt met je leven.

Traumabehandeling is niet altijd nodig
Iedereen maakt wel eens vervelende dingen mee. Als je er dan later aan terugdenkt weet je nog goed dat het heel erg was. Het kan ook zijn dat je er dan nog steeds verdrietig om kunt worden. Dat is heel normaal en daarvoor hoef je niet in behandeling. Het helpt dan vaak om met mensen te praten die het begrijpen en je kunnen steunen.

Muziektherapie

Een muziektherapeut biedt een behandeling aan met behulp van muziek.  Dat kan door zelf muziek te maken, maar ook door te luisteren naar muziek.  Muziektherapie kan onder andere sociale en communicatieve vaardigheden verbeteren en ondersteunend zijn in het uiten van emoties.

Groepsbehandelingen in het CVBP

Ik en mijn leefstijl

Ik en mijn leefstijl is een kleine therapiegroep. Hier is aandacht voor het hebben van een lichte verstandelijke beperking en hoe je daarmee omgaat. Ook werk je aan je zelfvertrouwen met behulp van een therapiehond. We bespreken thema's zoals hygiëne, emoties, pesten, grenzen aangeven, relaties, voeding en sociale media. Dit doen we door gezamenlijke opdrachten, gesprekken en spellen.  

Jonge vrouwengroep

De Jongevrouwengroep is een cursusgroep van ongeveer zes vrouwen tussen de 20 en 35 jaar.  Onder leiding van twee trainers worden onderwerpen besproken die bij hun leeftijdsfase en hun licht verstandelijke beperking passen. Bijvoorbeeld:

  • Hoe geef je je grenzen aan?
  • Hoe maak je vrienden?
  • Wat is precies een licht verstandelijke beperking?

Running therapie

Running therapie is een behandelvorm waarbij je gaat hardlopen onder begeleiding van een therapeut om aan de slag te gaan met je persoonlijke doel. Dit kan helpen bij onder andere depressie, angst- en/ of burn-out klachten. Je bouwt rustig op en kunt op ieder niveau instappen. Het doel is om weer in beweging komen en daarbij aandacht te hebben voor je eigen lichaam en lichaamssignalen.

 running4.png running1.png

Training Emotie Regulatie Problematiek

Bij Training Emotie Regulatie Problematiek (TERP) leer je omgaan met je gevoelens en wat je kunt doen om ze onder controle te krijgen. Zodat je jezelf en je gevoelens beter begrijpt. Er is aandacht voor hoe je anders kunt omgaan met stressvolle situaties en hoe je problemen kunt oplossen. 

Weet wat je kan

Weet wat je kan is een individuele of groepsgerichte therapie. De behandelaar gaat met jou en anderen die belangrijk voor je zijn in gesprek. Je krijgt uitleg over wat een licht verstandelijke beperking (LVB) is. Samen zoeken we uit hoe het voor jou is om een LVB te hebben en hoe jij en anderen hier mee om kunnen gaan. Je gaat aan de slag in een werkboek. Deze mag je mee naar huis nemen, zodat je er nog eens alleen of met anderen in kan kijken. 

weet-wat-je-kan.jpeg

Lees meer over behandeling op de poli CVBPLees meer over behandeling in de kliniek van het CVBP