Antwoorden op vragen over praktische onderwerpen tijdens klinische behandeling bij Gezinspsychiatrie, zoals over reiskosten, het doen van de was of gebruik van de keuken.
Bij een klinische opname bij Gezinspsychiatrie zijn de kosten voor eten en drinken inbegrepen. De behandeling bestaat vooral uit het oefenen van het dagelijks leven met het gezin. Zelf boodschappen doen en eten koken horen daar ook bij. Ouders ontvangen daarom wekelijks het bedrag voor eten en drinken van Gezinspsychiatrie.
De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het aantal personen dat wordt opgenomen. Kosten voor persoonlijke verzorging, zoals tandpasta, luiers of shampoo, zijn niet bij de behandeling inbegrepen. Deze spullen moet je zelf betalen.
Ouders die een uitkering van de gemeente ontvangen, kunnen tijdens de klinische opname gekort worden op het bedrag dat ze ontvangen. Of dit ook voor jou geldt, kun je het beste aan je gemeente vragen.
Reiskosten moeten gezinnen zelf betalen. Bij sommige gemeenten kun je een reiskostenregeling treffen. Dit moet je zélf regelen. Eventueel kun je je gezinsvoogd vragen je hierbij te helpen.
Tijdens de samenwerkingsopname moet je zelf je medicatie meenemen én beheren. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor juist en tijdig gebruik van je medicijnen. Wel is het erg belangrijk dat je behandelaar precies weet welke medicijnen en zelfzorgproducten (dat zij vrij verkrijgbare middelen zoals paracetamol of neusdruppels) je gebruikt.
Tijdens de klinische behandeling krijg je je medicatie van Gezinspsychiatrie. Ook dan ben je zelf verantwoordelijk voor juist en tijdig gebruik van je medicijnen en moet deze ook zelf beheren.
Gezinnen zijn zelf verantwoordelijk voor het doen van de was tijdens hun klinische behandeling bij Gezinspsychiatrie. In de wasruimte staan enkele wasmachines en drogers, waar gezinnen bij toerbeurt gebruik van kunnen maken. Gezinnen maken onderling zelf afspraken wie wanneer de was kan doen. De was van handdoeken en beddengoed wordt door Gezinspsychiatrie gedaan. Gezinnen moeten er zelf voor zorgen dat de wasruimte netjes blijft.
Zowel in De Stee als in De Bron is voldoende speelgoed voor binnen en buiten. Er is speelgoed voor de jongste kinderen, maar ook spelletjes en dergelijke voor oudere kinderen. Er is een speel-o-theek, waarin je op afspraak speelgoed kunt lenen. Elk gezin zorgt ervoor dat speelgoed na gebruik netjes wordt opgeruimd en/of wordt teruggebracht naar de speel-o-theek. Zie ook foto's op Kinderen/Spelen.
Zowel in De Stee als in De Bron is één gezamenlijke keuken. Er zijn vier kookplaten voor gemiddeld zes gezinnen. Gezinnen maken onderling afspraken wie wanneer gaat koken. Elk gezin heeft een eigen koelkast en een keukenkast. Er is een gezamenlijke vaatwasser en een gezamenlijke diepvries. Gezinnen moeten er zelf voor zorgen dat de keuken netjes blijft.
Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag: