Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Voor patiënten

Voor behandeling bij het Expertisecentrum Slaap en Psychiatrie is een aanmelding nodig van een door uw zorgverzekeraar erkende verwijzer, zoals uw huisarts, psychiater of andere arts of medisch specialist. 

Vanaf de aanmelding tot en met einde van de behandeling informeren we verwijzers over het verloop van de behandeling.

Voor vragen over verwijzingen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met het Aanmeldcentrum van GGZ Drenthe: (0592) 74 14 14.

→ Meer over aanmelden bij GGZ Drenthe

Voor verwijzers

Aanmeldcriteria externe verwijzers (huisarts, zorginstelling)

 1. Patiënt heeft een hulpvraag op het gebied van slaap
 2.  Er is vastgestelde psychiatrische problematiek. Hiervoor loopt (binnenkort) behandeling, of de problematiek is na behandeling stabiel.
 3. Patiënt is niet crisisgevoelig, of er is crisisbeleid bij SGGZ-behandeling elders
 4. Leeftijd van de patiënt: 18 jaar of ouder. Bij een leeftijd onder de 18 jaar verzoeken wij u te overleggen met de behandelcoördinator van het Expertisecentrum. Ook is een lopende behandeling bij een ggz-instelling gericht op kinderen en jeugdigen een voorwaarde.
 5. U bent als verwijzer beschikbaar voor eventueel overleg over de uitkomsten van de diagnostiek en over de uitvoering van de behandeladviezen
 6. Voor het kunnen doen van slaapdiagnostiek dient de patiënt in staat en bereid te zijn om (een deel van) de benodigde onderzoeken te ondergaan.
 7. Voor behandeling dient er voldoende motivatie en ruimte in het leven van patiënt te zijn om (gedrags)veranderingen toe te passen.

Aanmeldcriteria interne verwijzers (GGZ Drenthe)
 1. Patiënt heeft een hulpvraag op het gebied van slaap
 2. Er is vastgestelde psychiatrische problematiek. Hiervoor loopt (binnenkort) behandeling in de SGGZ  
 3. Patiënt is niet crisisgevoelig, of er is crisisbeleid bij het team waar het regiebehandelaarschap ligt
 4. Leeftijd van de patiënt: 18 jaar of ouder. Bij een leeftijd onder de 18 jaar verzoeken we te overleggen met de behandelcoördinator van het Expertisecentrum . Verder is een lopende behandeling bij Kinder- en Jeugddpsychiatrie een voorwaarde.
 5. U bent als verwijzer beschikbaar voor eventueel overleg over de uitkomsten van de diagnostiek en over de uitvoering van de behandeladviezen.
 6. Voor het kunnen doen van slaapdiagnostiek dient de patiënt in staat en bereid te zijn om (een deel van)  de benodigde onderzoeken te ondergaan. 
 7. Voor behandeling dient er voldoende motivatie en ruimte in het leven van patiënt te zijn om gedrags)veranderingen toe te passen.

Plaats van de zorg binnen GGZ Drenthe
Behandeling door het Expertisecentrum Slaap en Psychiatrie is een toevoeging op een lopende behandeling. Dit betekent dat het regiebehandelaarschap in principe belegd blijft bij het verwijzende team. Wanneer de patiënt stabiel is en behandeling van de psychiatrische klachten niet nodig is, kan het Expertisecentrum de enige zorgaanbieder (en dus regiebehandelaar) zijn.

Benodigde informatie in de verwijzing

 •  Aard en duur van de slaapklachten
 •  Aard en duur van de psychiatrische problematiek
 •  Psychiatrische en somatische voorgeschiedenis
 •  Huidige medicatie
 •  Huidige ggz-behandeling

Overleg

Heeft u vragen over de verwijscriteria? Neem dan contact op met de behandelcoördinator van het Expertisecentrum Slaap en Psychiatrie. Dit geldt ook wanneer u een kind of jeugdige wil aanmelden. De behandelcoördinator bespreekt de mogelijkheden en beperkingen met u. Ook denken we mee over eventuele alternatieven.

Contact

GGZ Drenthe Expertisecentrum Slaap en Psychiatrie
Postbus 30007, 9400 RA Assen
Dennenweg 9, gebouw 't Kwartier, 9404 LA Assen
T (0592) 33 46 32 (bereikbaar tijdens kantooruren.

Kosten

Een behandeling bij het Expertisecentrum Slaap en Psychiatrie wordt vergoed als er sprake is van een psychische aandoening of een vermoeden daarvan én de slaapproblemen aanvullend behandeld moeten worden. 

Meer informatie over kosten en eigen risicoLees en bekijk verhalen van patiënten

Wachttijden

Informatie over de wachttijden van het Expertisecentrum Slaap en Psychiatrie vindt u bij de wachttijden van GGZ Drenthe.

Mijn GGZ Drenthe

Het patiëntenportaal en de online behandelomgeving vindt u via Mijn GGZ Drenthe.

Patiëntinformatie A-Z

Een vraag stellen aan het Expertisecentrum Slaap en Psychiatrie

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Het beantwoorden van uw bericht kan enkele dagen duren. Vragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 –33 46 32.

Met het invullen van het contactformulier geeft u toestemming uw persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op uw bericht. Uw gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.