Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Wil je een brede basiskennis ontwikkelen van psychiatrische ziektebeelden? Ben je kritisch, avontuurlijk en heb je doorzettingsvermogen? Wil je leren werken volgens richtlijnen, heb je belangstelling voor psychotherapie en voor wetenschappelijke ontwikkelingen? En wil je putten uit ruime keuzemogelijkheden tot specialisatie? Dan is de opleiding tot psychiater bij GGZ Drenthe iets voor jou!

De basisopleiding bij GGZ Drenthe

Tijdens de basisopleiding van 2,5 jaar wissel je ieder halfjaar van stageplek, verspreid over de provincie. Je krijgt te maken met kinder- en jeugdpsychiatrie, volwassenenpsychiatrie, ouderenpsychiatrie – zowel klinisch als ambulant – en ziekenhuispsychiatrie. Eén dag per week is er theoretische scholing. Dat gebeurt deels bij het Noord Nederlands Opleidingsconsortium en deels binnen het in-huis onderwijs van GGZ Drenthe. De nadruk bij het in-huis onderwijs van GGZ Drenthe ligt op somatische en neurobiologische aspecten, farmacotherapie en psychotherapie. Daarbij kun je -in de nabije toekomst- ook het basisgedeelte van de psychotherapeutische opleiding tot cognitief gedragstherapeut afmaken.

Specialisatie

Na de basisopleiding volgt een specialisatie van twee jaar binnen door jou zelf gekozen aandachtsgebieden. Je kunt je verdiepen in deelaspecten van de psychiatrie en stage lopen op één of meer van onze specialistische afdelingen voor zeer complexe doelgroepen. Op deze afdelingen vindt niet alleen gespecialiseerde behandeling plaats, maar ook wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld bij forensische psychiatrie of bij vroege interventie bij psychosen (beide TOPGGz), bij transculturele psychiatrie, bij het Traumacentrum of bij Duurzaam Verblijf (patiënten uit Amsterdam, Rotterdam of Groningen, die door combinaties van psychiatrische, criminaliteits- en verslavingsproblematiek aan de rand van de samenleving zijn beland). Ook is een stage in de vorm van wetenschappelijk onderzoek mogelijk. Verder kun je stages volgen bij andere instellingen binnen (en bij uitzondering ook buiten) het consortium.

Persoonlijk en op maat

Aan het begin van de opleiding maken we samen met jou een opleidingsplan. Daarin wordt vastgelegd hoe je je opleiding vorm wilt geven. Er is veel ruimte voor specifieke wensen. Je wordt begeleid door je persoonlijke supervisor en door professionals binnen het team waar je werkt. Je krijgt volop gelegenheid mee te denken over ontwikkelingen binnen je vakgebied. Sterker nog: mede door jóuw bijdrage kunnen we innovaties in het zorgproces doorvoeren.

Het opleidingsteam van GGZ Drenthe

Tijdens je opleiding word je bijgestaan door een opleidingsteam, bestaande uit supervisoren, werkbegeleiders en mentoren onder leiding van opleider dr. Danielle Cath en plaatsvervangend opleider drs. Johan Arends. De supervisoren psychotherapie zijn tevens supervisor van diverse psychotherapieverenigingen. Dat betekent dat hun supervisies mee kunnen tellen bij eventuele psychotherapeutische vervolgopleidingen.

Arbeidsvoorwaarden

Als arts in opleiding tot psychiater krijg je een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 38 uur per week (CAO GGZ, AIOS-schaal). Een parttime aanstelling (80%) behoort ook tot de mogelijkheden. Wij bieden je een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket en doorstroommogelijkheden om na de opleiding als psychiater in dienst te treden. Je draait mee in de 24-uurs crisisdiensten, daarom is in het bezit zijn van een auto een vereiste.

Solliciteren en meer informatie

Per jaar kunnen vijf artsen instromen in de opleiding bij GGZ Drenthe. Dat gebeurt in april en oktober. Twee tot drie maal per jaar vinden sollicitatierondes plaats. Tijdens een vrijblijvend oriënterend gesprek bespreken we samen jouw wensen en de mogelijkheden. Je kunt ook besluiten om voorafgaand aan de opleiding een snuffelstage te doen, of om eerst een half jaar als ANIOS (arts niet in opleiding tot specialist) aan de slag te gaan. 

De A-opleiding tot psychiater van GGZ Drenthe vindt plaats binnen het Noord Nederlands Opleidingsconsortium van waaruit onder andere wordt deelgenomen aan de landelijke opleidingsmodules, refereerbijeenkomsten en psychotherapieonderwijs.

Contact

Weten hoe het is om als A(N)IOS bij GGZ Drenthe te werken? Dan brengen we je in contact met een A(N)IOS die bij ons werkt. Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie? Neem dan contact op met het secretariaat via 06-29 57 48 12 of mail naar Danielle Cath of Johan Arends. Ben je nieuwsgierig naar jouw loopbaanmogelijkheden? Neem dan contact op met Frank de Jong, coördinator werving specialistische functies, telefoon 06-50 88 93 77.

Danielle Cath, psychiater, opleider psychiatrie

Johan Arends, psychiater, waarnemend opleider psychiatrie, manager behandelzaken langdurige zorg

Frank de Jong, coördinator werving specialistische functies

Irma Gorissen, managementassistente opleiding Psychiatrie

Een vraag stellen aan de afdeling Opleidingen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen over de Opleiding Psychiatrie kun je tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen met het secretariaat: 06-29 57 48 12. Je persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op je bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van je e-mail kan enkele dagen duren.