Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Opleiding verpleegkundige mbo

De opleiding tot verpleegkundige kent twee manieren van opleiden. Dit worden ook wel leerwegen genoemd.

Beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

Bij de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) ben je in dienst bij een werkgever en ben je als leerling aan het werk. Voor het theoriegedeelte ga je af en toe naar school, bijvoorbeeld een dag per week. Bij deze leerweg ligt het accent op leren in de praktijk: de opleiding bestaat voor 70% uit praktijk en voor 30% uit theorie. Omdat je in dienst bent bij een werkgever neemt deze de opleidingskosten voor rekening en verdien je als leerling een salaris.

Volg je een Mbo-opleiding tot verpleegkundige? Dan kun je door GGZ Drenthe worden geselecteerd voor de beroepsbegeleidende leerweg.

Beroepsopleidende leerweg (BOL)

Bij de BOL ga je iedere dag naar school en volg je stages in de praktijk. In het tweede jaar loop je bijvoorbeeld tien weken stage bij een instelling. Bij deze leerweg ligt de nadruk op het theorieleren en minder op de praktijk: de opleiding bestaat voor 70% uit theorie en voor 30% uit praktijk. Je staat ingeschreven bij het ROC en betaalt cursusgeld.

Volg je een Mbo-opleiding tot verpleegkundige via de beroepsopleidende leerweg en zoek je een stageplek? Neem dan contact op met het stagebureau van je school.

Via beide leerwegen worden studenten breed gekwalificeerd voor het werken in de zorg. Dit betekent dat je na een opleiding tot verpleegkundige niet alleen inzetbaar bent in het ziekenhuis, maar dat je bijvoorbeeld ook kunt werken in de thuiszorg, de verstandelijk gehandicaptenzorg of de kraamzorg. Een ander voordeel van de kwalificatieniveaus binnen het opleidingsstelsel zijn de doorstroommogelijkheden. Met een diploma op niveau 4, kun je doorstromen naar een opleiding voor niveau 5 en 6.

Opleiding verpleegkundige hbo

Niveau 4 verpleegkundigen (of inservice opgeleide verpleegkundigen) hebben de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. De verkorte duale opleiding HBO-V is gericht op verpleegkundigen werkzaam bij GGZ Drenthe. Het gaat om verpleegkundigen die al een arbeidsovereenkomst bij ons hebben. De opleiding bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk. Uitvoerende professionals binnen GGZ Drenthe vervullen de rol van werkbegeleider.

De opleiding:

  • leidt op tot competenties behorende bij de binnen GGZ Drenthe gehanteerde functiebeschrijving verpleegkundige niveau 5
  • voldoet aan de CONO structuur
  • biedt verdieping voor verpleegkundigen op MBO-niveau (binnen artikel 3 BIG)
  • is praktijkgericht

Kijk voor meer informatie over de opleiding op de website van

Hanzehogeschool

.

Een vraag stellen aan afdeling Opleidingen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor dringende vragen kun je (tijdens kantooruren) altijd telefonisch contact opnemen met afdeling Opleidingen, telefoon 06 - 21 85 53 63. Het beantwoorden van de mail kan enkele dagen duren.