Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Iemand met een slaapprobleem slaapt langere tijd achter elkaar minder goed. Ook kan het zijn dat hij of zij wel normaal slaapt, maar niet uitgerust wakker wordt. Hierdoor is iemand overdag moe en prikkelbaar.

Psychische problemen leiden vaak tot slaapproblemen en omgekeerd. Iemand die angstig of erg onrustig is, heeft vaak moeite om in slaap te komen. Andersom heeft iemand die lange tijd achter elkaar slecht slaapt, meer kans op het ontwikkelen van stemmingsproblemen, zoals een depressie.

Het ontstaan van slaapproblemen verschilt per persoon. Spanning, stress, koffie of alcohol en het gebruik van medicijnen kunnen ervoor zorgen dat iemand moeite heeft om in slaap te komen en/of door te slapen.  Lichamelijke oorzaken kunnen zijn: ademhalingsproblemen (apneu) of problemen met dagritme.  Bijvoorbeeld bij een jetlag of het werken in ploegendiensten.

Kenmerken

  • Slapeloosheid: moeilijk in slaap vallen of vaak wakker worden
  • Rusteloze benen syndroom: een aanhoudende tinteling of jeuk in de benen
  • Bijwerkingen van medicatie
  • Last van slaperigheid overdag
  • Slaapwandelen en nachtmerries
  • Lichamelijke oorzaken: ademhalingsproblemen. Korte periode stilvallen van de ademhaling (apneu).
  • Problemen met dagritme, door bijvoorbeeld ploegendienst of een jetlag

Ervaringen

Ik dacht dat slecht slapen er gewoon bij hoorde, net zoals dat bijna niets mij lukte.

Heleen haar verhaal

Door de therapie in het Slaapcentrum gingen de nachtmerries naar achter in het hoofd, zodat ik ze kon vergeten. Ze zijn nu volledig weg.

Jan zijn verhaal

Een vraag stellen aan het Slaapcentrum voor Psychiatrie Assen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.

Bellen (tijdens kantooruren) kan ook met het Slaapcentrum voor Psychiatrie (0592) 46 79