Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Slechter horen of zien. Moeilijker lopen. Minder uithoudingsvermogen. Veel mensen krijgen op oudere leeftijd te maken met lichamelijke klachten. Ouderdom komt met gebreken, wordt dan vaak gezegd. Meestal zijn deze klachten onschuldig of goed te behandelen. Maar soms komen er ook psychische problemen bij.

Verband psychische en lichamelijke klachten

Psychische en lichamelijke klachten hangen nauw met elkaar samen. Veel zorgen maken over hartproblemen bijvoorbeeld, kan angst tot gevolg hebben. Als het door lichamelijke klachten moeilijker is om naar buiten of naar andere mensen toe te gaan, kan iemand daar eenzaam van worden. En zelfs depressief. Of als iemand te maken krijgt met een ernstige lichamelijke ziekte of overlijden van een dierbare.

Omgekeerd gebeurt ook. Zoals hoofdpijn hebben of misselijk zijn door nervositeit. Of een hoge bloeddruk door stress. Als u (veel) medicijnen slikt, dan kunnen lichamelijke klachten ook een bijwerking zijn.

Soms is er meer aan de hand. Er zijn lichamelijke ziektes waarbij u ook psychische klachten kunt krijgen. Zoals bij een schildklierziekte. Vertel uw behandelaar daarom als u ook lichamelijke klachten heeft.

Kenmerken

  • Spier- en gewrichtsklachten
  • Hartkloppingen
  • Evenwichtsproblemen, duizeligheid

Harm heeft geheugenproblemen en last van angst. Hij kijkt elke week uit naar de contactpoli. Daar kan hij zijn ervaringen delen met andere ouderen. 

Harm zijn verhaal

Ook bekend als

Somatische klachten

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 - 741414. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.