Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Bijna iedereen neemt wel eens iets waar dat er niet blijkt te zijn en waarvan je achteraf weet dat het niet klopt. Je hoort bijvoorbeeld je naam roepen terwijl het niet zo is, of ruikt kort een vreemde geur terwijl er niets aan de hand is. Deze ervaringen zijn niets om je zorgen over te maken. Het horen, zien, ruiken, proeven of voelen van dingen (zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak) die anderen op dat moment niet ervaren noemen we een “bijzondere ervaring”. Maar soms heeft iemand deze ervaringen heel vaak of heel erg en belemmeren ze het dagelijks leven. Bijvoorbeeld op het werk, opleiding of met vrienden. Of maken ze je buitengewoon bezorgd. 

Bijzondere ervaringen kunnen wijzen op een risico op verergering van psychische problemen. We proberen er vroeg bij te zijn om te voorkomen dat bijzondere ervaringen erger worden en in de weg gaan staan. Het doel is te voorkomen dat er ernstige psychische problemen ontstaan. Eerst doen we diagnostisch onderzoek naar je ervaringen. Daarna kun je als dat passend is, een behandeling krijgen. Het gaat dan vaak om psycho-educatie en cognitieve gedragstherapie die speciaal is ontwikkeld voor mensen met bijzondere ervaringen. Dit alles gebeurt naast een mogelijke behandeling voor andere klachten.

Kenmerken

  • Je hoort, ruikt, ziet of proeft dingen die anderen niet ervaren
  • Je bent wel eens wantrouwend en denkt dat anderen over je praten of naar je kijken
  • Je functioneren is achteruit gegaan

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Het beantwoorden van uw bericht kan enkele dagen duren. Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 – 74 14 14. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail.  

Met het invullen van het contactformulier geeft u toestemming uw persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op uw bericht. Uw gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.