Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Titel onderzoek

Routine Outcome Monitoring for Geriatric Psychiatry & Sciences (ROM-GPS). Een studie naar het beloop van psychische klachten bij ouderen.

Onderzoekers

Drs. A. Lugtenburg (foto), GGZ Drenthe, onderzoeksleider Ouderenpsychiatrie GGZ Drenthe;

Prof. dr. R.C. Oude Voshaar, Universitair Centrum Psychiatrie, Universitair Medisch Centrum Groningen, hoofdonderzoeker; 

Martine Veenstra, onderzoeksassistent

Over het onderzoek

ROM-GPS, staat voor het routinematig meten van psychische klachten en het effect van behandeling hiervoor bij ouderen. De huidige behandelrichtlijnen binnen de psychiatrie zijn met name gebaseerd op onderzoek naar psychische klachten bij (jong)volwassenen. In ROM-GPS willen we onderzoeken wat het effect is van onze psychiatrische behandelingen bij patiënten van 60 jaar en ouder en stellen we ons de vraag of de huidige behandelrichtlijnen ook voldoen in het specifieke geval van de oudere patiënt. Hierbij zullen we bijvoorbeeld ook kijken in welke mate (natuurlijke) lichamelijke verouderingsprocessen het effect van de behandeling beïnvloeden.

In totaal zullen 800 ouderen in noordelijk Nederland worden onderzocht binnen verschillende GGZ-instellingen en het Universitair Centrum Psychiatrie. De studie is geïniteerd vanuit het Rob Giel onderzoekscentrum (RGOc). Binnen GGZ Drenthe zal het onderzoek plaatsvinden op de polikliniek ouderenpsychiatrie in Assen.

De populatie zal bestaan uit ouderen bij wie na intake: een unipolaire stemmingsstoornis, een angststoornis of een somatoforme stoornis is vastgesteld en die informed consent willen geven voor de aanvullende metingen.

Bij deelnemers aan de ROM-GPS studie worden voorafgaand, gedurende en aan het einde van de behandeling meerdere keren metingen verricht aan de hand van gestructureerde en uitgebreide vragenlijstafnames door een getrainde onderzoeker. Deze metingen verlopen parallel aan de behandeling. De metingen bestaan uit (semi-)gestructureerde diagnostische interviews incluis vragenlijsten, cognitieve testen, alsmede een beperkt lichamelijk onderzoek verspreid over een periode van anderhalf jaar of meer. Om de metingen zo minimaal mogelijk belastbaar te laten zijn worden ze zoveel mogelijk uitgevoerd in aansluiting op reguliere behandelbezoeken van de patiënt aan de polikliniek.
 
Omdat het een grote multicenter studie betreft en er een groot aantal oudere patiënten een
langere tijd systematisch gevolgd en onderzocht zullen worden, zijn wij van mening dat deze studie op termijn een belangrijke bijdrage zal leveren in toekomstige behandelrichtlijnen voor de oudere patiënt. 

Samenwerkingspartners

Poliklinieken Ouderenpsychiatrie van het Universitair Centrum Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen
Mediant
GGZ Noord-Holland-Noord
GGZ Centraal
GGNet en
Pro Persona

Publicaties

Van den Brink, R., Oude Voshaar, R., Dhondt, T., & van der Plas, W. (2015). ROM-GPS: Routine outcome monitoring - geriatric psychiatry and sciences: A naturalistic cohort study of the effectiveness of outpatient geriatric treatment for depression and anxiety. 

Poster presentations:
Poster presented at the Balancing Cure with Care: Advances in Late Life Mental Health, 17th IPA International Congress, 13–16 October 2015, Berlin, Germany. 27(S1) S111-S112. doi:10.1017/S1041610215002161 

Een vraag stellen over onderzoeken

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.