Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Alternatieve behandeling bij een Obsessieve Compulsieve Stoornis

Alternative treatment to Reduce chronicity in OCD: Research Into Brain response and Adequacy of treatment (arrIBA)

Onderzoek naar een nieuwe vorm van cognitieve gedragstherapie voor de Obsessieve Compulsieve Stoornis (OCS) waarbij patiënten in plaats van exposure, leren vertrouwen op sensorische informatie van buitenaf.

Onderzoekers

Binnen GGZ Drenthe wordt dit onderzoek uitgevoerd door een team bestaande uit:

Danielle Cath, psychiater, hoofdonderzoeker en voorzitter GGZ Drenthe Research (foto)
Shamira Kuiper, psycholoog en onderzoeksmedewerker GGZ Drenthe
in samenwerking met IBA-getrainde behandelaren van GGZ Drenthe.

Over het onderzoek

Inference Based Approach (IBA), een nieuwe vorm van cognitieve gedragstherapie (CGT) voor de Obsessieve Compulsieve Stoornis (OCS), lijkt even effectief als de standaardbehandeling van CGT met Exposure en Responspreventie (ERP). Haar non-inferioriteit is echter nog niet aangetoond. IBA en CGT+ERP zijn elk gebaseerd op een andere conceptualisering van OCS en kennen dan ook radicaal verschillende aanpakken. Bij CGT+ERP word je blootgesteld aan situaties die angst oproepen en door het bewust niet uitvoeren van je dwang, leer je uiteindelijk of je daadwerkelijk in gevaar was of niet (gewenning). IBA werkt niet met deze blootstelling, maar probeert juist je leren te vertrouwen op de sensorische informatie van buitenaf. Het precieze werkingsmechanisme van IBA en haar effect op het brein is echter nog onbekend.

Het doel van dit onderzoek is na te gaan of IBA even effectief is voor OCS-patiënten als CGT. Dit zou een alternatieve behandeling bieden voor patiënten die niet (voldoende) profiteren van CGT, of voor hen die het hoge angstniveau dat CGT doorgaans opwekt niet goed verdragen. Daarnaast zal onderzocht worden of IBA effectiever is dan CGT in het behandelen van OCS-patiënten met weinig ziekte-inzicht. Ook zal gekeken worden naar verschillen in het verdragen van beide behandelmethoden.

Er is meer informatie nodig over de werkingsmechanismen van IBA en CGT. Dit zal onderzocht worden met behulp van structurele en functionele hersenscans. We hopen onder andere met behulp van deze hersenscans beter te kunnen voorspellen van welke behandelvorm een individuele patiënt het meest profijt zal hebben. Dit kan een belangrijke stap voorwaarts betekenen richting gepersonaliseerde zorg voor OCS-patiënten.

Samenwerkingspartners

Dr. H. Visser, GGz Centraal
Prof. dr. P. van Oppen, GGZ inGeest
Drs. J. Nooij, PsyQ Amsterdam
Prof. dr. O.A. van den Heuvel, Amsterdam UMC
Drs. T. Opdam, PsyQ Groningen
Dr. M. Kampman, ProPersona Nijmegen
Prof. dr. K. Schruers, Mondriaan Maastricht

Een vraag stellen over onderzoeken

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.