Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Titel onderzoek

Studie naar de algemene effectiviteit van de forensische psychiatrie behandeling / 

Onderzoekers

Prof. Dr. Marike Lancel (foto), psycholoog en somnoloog; hoofd afdeling onderzoek FPK en behandelcoördinator SPA
Gerjonne Akkerman-Bouwsema
Julie Karsten
Loes Hagenauw

Over het onderzoek

Sinds 2007 loopt een longitudinaal onderzoek naar de behandelvoortgang bij de Forensisch Psychiatrische Kliniek in Assen. Bij opname, en daarna jaarlijks, vullen patiënten vrijwillig een aantal vragenlijsten in. Deze meting richt zich onder andere op de kwaliteit van leven, lichamelijke en geestelijke gezondheid, impulsiviteit en agressiviteit. Daarnaast scoort de sociotherapie het lichamelijke en psychisch welzijn van iedere patiënt, en maken een onderzoeker en de hoofdbehandelaar een risicotaxatie om  voor iedere patiënt de belangrijkste risicofactoren te identificeren, het risicomanagement vast te leggen, de gewenste/nodige behandeling te bepalen en werking daarvan te evalueren.

Deze gegevens worden aangevuld met informatie over gedrag binnen en buiten de kliniek, zoals door patiënt veroorzaakte incidenten en bezit en/of gebruik van drugs. Met deze grote datafile wordt onder meer onderzocht hoe effectief de therapieën voor specifieke risicofactoren zijn. De onderzoeksresultaten kunnen zowel worden gebruikt op kliniek en afdelings niveau voor de verbetering van het aangeboden behandelprogramma’s en op individueel patiënt niveau voor terugkoppeling van de behandelvoortgang aan de patiënt.

Binnen dit project richt zich een specifiek onderzoek op de effectiviteit van Mentalizaton Based Treatment (MBT) waarbij effecten op psychopathologie en persoonlijkheidskenmerken half jaarlijks in kaart worden gebracht.

Overige informatie

Een vraag stellen over onderzoeken

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.