Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Hanneke Goldsteen (Gezinspsychiatrie) in panel Publieksacademie over uithuisplaatsingen

dinsdag 13 september 2022

‘Is Nederland kampioen uithuisplaatsen?’, is de titel van de publieksacademie Sociale Wetenschappen. Onder andere gaat het over de vraag of de veiligheid van het kind belangrijker is dan de hechting aan het eigen gezin. En hoe je dat kunt wegen als je niet weet waar een kind terecht komt. Of wanneer je ouders nog een kans geeft en wanneer niet meer. Sprekers zijn o.a. Jana Knot-Dickscheit en kinderombudsman Margrite Kalverboer. Hanneke Goldsteen, vaktherapeut bij Gezinspsychiatrie neemt deel aan het forumpanel. De livestream van deze Publieksacademie is nu terug te zien.

Er zijn naar schatting 35.000 tot 116.000 gezinnen in Nederland die langdurig met problemen op meerdere vlakken in hun leven worstelen, bijvoorbeeld op het gebied van opvoeding, financiën en (psychische) gezondheid. 

Soms gaat het zelfs zo ver dat kinderen uit hun huis worden geplaatst. In 2021 woonden ongeveer 41.000 kinderen niet meer thuis. Is Nederland daarmee 'kampioen' uithuisplaatsingen? Hoe kunnen de problemen in gezinnen zo hoog oplopen? En wat is de rol van het jeugdzorgsysteem? Uithuisplaatsing kan grote gevolgen hebben voor kinderen en jongeren.

De Publieksacademie Sociale Wetenschappen over uithuisplaatsingen, hulp aan kwetsbare gezinnen en hoe jongeren uit gezinnen met ernstige problemen veilig op kunnen groeien. De Publieksacademie vindt plaats op dinsdag 13 september in Forum Groningen. Te gast zijn o.a. Jana Knot-Dickscheit en kinderombudsman Margrite Kalverboer. Aanmelden is niet meer mogelijk. De avond is wel te volgen via een livestream op www.rug.nl/gmw/publieksacademie. Aanvang 19.30 uur. Na de pauze is er een forumdiscussie, waaraan Hanneke Goldsteen, gezinstrainer bij GGZ Drenthe Gezinspsychiatrie, zal ingaan op vragen vanuit het publiek.

Klik hier om de livestream van deze Publieksacademie terug te zien.

Meer weten over Gezinspsychiatrie? Kijk op www.gezinspsychiatrie.nl

Eerste bewoners 12 Plus-woningen Actium-GGZ Drenthe in Assen-Oost

Woningcorporatie Actium en GGZ Drenthe hebben een uniek woonzorgproject gestart op het terrein van GGZ Drenthe. Aan de Dennenweg heeft Actium twaalf nieuwbouwwoningen opgeleverd, die verhuurd worden aan cliënten van GGZ Drenthe. De woningen dienen als tussenstap naar terugkeer in de maatschappij. Deze week nemen de eerste zes cliënten hun intrek. Daarna gaan de volgende zes cliënten in fasen verhuizen. De nieuwe huurders ontvangen zorg van GGZ Drenthe gedurende het huurtraject van maximaal twee jaar.

Cultureel antropoloog Simon Groen actief op wereldcongres in Rotterdam

In de psychiatrie is er te weinig aandacht voor het culturele perspectief. Dat is het thema van het zesde wereldcongres van de World Association of Cultural Psychiatry (WACP), dat van 15 t/m 17 september in Rotterdam plaatsvindt. Simon Groen van De Evenaar is kernteamlid van de organisatie van dat congres. Te weinig aandacht voor het culturele perspectief in de psychiatrie kan leiden tot verkeerde diagnoses, ineffectieve behandelingen en medicatie die niet werkt.