‘Is Nederland kampioen uithuisplaatsen?’, is de titel van de publieksacademie Sociale Wetenschappen. Onder andere gaat het over de vraag of de veiligheid van het kind belangrijker is dan de hechting aan het eigen gezin. En hoe je dat kunt wegen als je niet weet waar een kind terecht komt. Of wanneer je ouders nog een kans geeft en wanneer niet meer. Sprekers zijn o.a. Jana Knot-Dickscheit en kinderombudsman Margrite Kalverboer. Hanneke Goldsteen, vaktherapeut bij Gezinspsychiatrie neemt deel aan het forumpanel. De livestream van deze Publieksacademie is nu terug te zien.
Er zijn naar schatting 35.000 tot 116.000 gezinnen in Nederland die langdurig met problemen op meerdere vlakken in hun leven worstelen, bijvoorbeeld op het gebied van opvoeding, financiën en (psychische) gezondheid.
Soms gaat het zelfs zo ver dat kinderen uit hun huis worden geplaatst. In 2021 woonden ongeveer 41.000 kinderen niet meer thuis. Is Nederland daarmee 'kampioen' uithuisplaatsingen? Hoe kunnen de problemen in gezinnen zo hoog oplopen? En wat is de rol van het jeugdzorgsysteem? Uithuisplaatsing kan grote gevolgen hebben voor kinderen en jongeren.
De Publieksacademie Sociale Wetenschappen over uithuisplaatsingen, hulp aan kwetsbare gezinnen en hoe jongeren uit gezinnen met ernstige problemen veilig op kunnen groeien. De Publieksacademie vindt plaats op dinsdag 13 september in Forum Groningen. Te gast zijn o.a. Jana Knot-Dickscheit en kinderombudsman Margrite Kalverboer. Aanmelden is niet meer mogelijk. De avond is wel te volgen via een livestream op www.rug.nl/gmw/publieksacademie. Aanvang 19.30 uur. Na de pauze is er een forumdiscussie, waaraan Hanneke Goldsteen, gezinstrainer bij GGZ Drenthe Gezinspsychiatrie, zal ingaan op vragen vanuit het publiek.
Klik hier om de livestream van deze Publieksacademie terug te zien.
Meer weten over Gezinspsychiatrie? Kijk op www.gezinspsychiatrie.nl