Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Er is een grote verbondenheid tussen collega’s in de forensische psychiatrie

"Het belangrijkste is dat je de patiënt verder kan helpen. Het zijn allemaal verschillende mensen, dus die vragen ook allemaal om een andere benadering en behandeling."

Niels Siekman, |

Niels Siekman is 25 jaar en werkt als verpleegkundige op de Forensische High Intensive Care (FHIC) van GGZ Drenthe. Deze afdeling is voor (forensische) patiënten die tijdelijk in crisis verkeren en heeft als doel om andere instellingen, afdelingen of netwerken van de patiënt tijdelijk te ontlasten. Niels is vier jaar geleden op een afdeling met zedendelinquenten van de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) van GGZ Drenthe begonnen als stagiair vanuit de hbo-v opleiding en heeft 2,5 jaar geleden de overstap gemaakt naar de FHIC.
 

“Op deze afdeling behandelen we patiënten die een delict hebben gepleegd of dit dreigen te doen”, vertelt Niels. “Door drugsgebruik of door hun psychiatrische aandoening zijn ze in crisis terecht gekomen. Ons doel is patiënten te stabiliseren om er vervolgens voor te zorgen dat ze klaar zijn de maatschappij weer in te gaan. Maar hoe je dit doet, kan per patiënt verschillen. Daarom is het van groot belang dat je contact krijgt met de patiënt en er op deze manier achter komt wat voor deze persoon werkt.”

Stage
Niels: “Ik wilde een stage op een psychiatrische afdeling waar patiënten vooruitgang boeken”, vertelt Niels. “De forensische wereld, waaronder de FPK, vind ik interessant. Het is echt compleet ander soort werk, met een grote verbondenheid tussen collega’s.” En het bleek de juiste keuze voor Niels. “Werken in de forensische zorg biedt ontzettend veel uitdagingen. Je krijgt steeds weer te maken met nieuwe situaties, waarin je moet schakelen met het team om te kijken hoe je hiermee omgaat. Het belangrijkste is dat je de patiënt verder kan helpen. Het zijn allemaal verschillende mensen, dus die vragen ook allemaal om een andere benadering en behandeling.”

De patiënt zien
Soms is het noodzakelijk om patiënten te separeren en medicatie te geven. “Dat is allemaal onderdeel van het werk”, zegt Niels. “Vaak is het al voldoende om aanwezig te zijn, de patiënt te zien en te kijken wat hem bezighoudt. Het zit ‘m in de kleine dingen”. Juist het forensische kader maakt het voor Niels interessant. Niels: “Je hebt contacten met patiënten en hun familie en vrienden, maar ook met de Reclassering. We hebben continu aandacht voor veiligheid. Ook hierbij is de samenwerking met de collega’s weer van groot belang. Je staat er nooit alleen voor.”
 
Dagje meekijken
Niels en zijn collega’s merken dat het beeld dat door de media wordt geschetst niet klopt. Hier hebben ze ook last van. Niels: “De vooroordelen, worden hierdoor alleen maar bevestigd. Terwijl juist blijkt dat mensen die behandeld zijn veel minder snel opnieuw een delict plegen dan mensen die alleen een gevangenisstraf hebben gehad. Het werk wat we doen bij de FPK doet er toe. Onze werkplek is de veiligste die er is. Vooral ook omdat we altijd alert zijn en goed op elkaar passen. Kom maar eens een dagje meekijken. Die mogelijkheid is er altijd. Dan ervaar je tenminste hoe het er hier echt aan toegaat.”
 
Wil je een dagje meekijken bij de FPK? Neem dan contact op met: forensischepsychiatrie@ggzdrenthe.nl.