Spring naar navigatie Spring naar inhoud
Informatie over vaccinatie tegen corona van klinische patiënten

Mondkapjes dragen en andere voorzorgsmaatregelen

We willen besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk voorkomen en de veiligheid van medewerkers, patiënten en naasten zo goed mogelijk waarborgen. Daarom heeft GGZ Drenthe een aantal voorzorgsmaatregelen getroffen (klik op onderstaande link om deze te lezen)

Voorzorgsmaatregelen voor patiënten en bezoekers

Patiënten

Vragenlijst voorafgaand aan face to face contact

Poliklinische zorg
Behandeling van patiënten die normaal gesproken een afspraak hebben op de poli of bij hen thuis vindt waar mogelijk plaats via (beeld)bellen en online therapie. Daarnaast kunnen patiënten face to face worden gezien, passend bij de behandelafspraken en de wensen van de patiënt. 

Klinische zorg
De klinische zorg aan patiënten gaat ook tijdens deze coronacrisis gewoon door. 

Bezoek ontvangen
Opgenomen patiënten in een kliniek voor acute zorg of in een kliniek voor langdurig verblijf kunnen bezoek ontvangen,  mits daarover vooraf met patiënt en naasten afspraken (kunnen) worden gemaakt.  Per patiënt of doelgroep wordt bepaald wat haalbaar is. Bezoek ontvangen is alleen mogelijk als iedereen gezond is en niemand corona gerelateerde klachten heeft.

GGZ Drenthe heeft op alle klinische locaties ruimtes ingericht voor het veilig ontvangen van bezoek.  In alle gevallen geldt: met inachtneming van anderhalve meter afstand en de hygiënemaatregelen.  We vragen patiënten en naasten de afspraken van de afdeling, de aanwijzingen in het gebouw en de instructies van medewerkers op te volgen.

Wandelen
Patiënten mogen met hun bezoek een wandeling maken in de directe omgeving van de kliniek, mits daarover afspraken gemaakt (kunnen) worden met de patiënt en de naasten. 

Vrijheden en verlof bij opname
Patiënten die klinisch in behandeling zijn, hebben vrijheden en kunnen onder voorwaarden op verlof. De afspraken moeten passen in het kader van de behandeling en de patiënt moet gezond zijn en geen corona gerelateerde klachten hebben. Het moet gaan om doelgericht verlof, bijvoorbeeld naar de winkel of een bank gaan. Ook dagbestedingsactiviteiten zijn mogelijk. Per patiënt wordt beoordeeld of verlof doelgericht en verantwoord is en of het verlof bijdraagt aan de behandeling. Vanzelfsprekend geldt: met inachtneming van anderhalve meter afstand en de hygiënemaatregelen.

Dagbesteding
Dagbestedingsactiviteiten zijn mogelijk.

Bedden voor corona patiënten
Voor patiënten die besmet zijn met het coronavirus houden we enkele bedden beschikbaar. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we het aantal crisisbedden binnen zeer korte tijd opschalen. Dit zal in voorkomende situaties plaatsvinden in nauwe samenwerking met het regionale overleg acute zorg, waarin ook andere noordelijke ggz-organisaties deelnemen.

Online contact met GGZ Drenthe

Behandelingen vinden behandelingen waar mogelijk plaats via (beeld)bellen. Lees hier informatie over (beeld)bellen.

Met Mijn GGZ Drenthe kunt u persoonlijke documenten inzien en contact hebben met uw behandelaar.

Informatie over het coronavirus in andere talen

Familie, naastbetrokkenen en bezoekers

Naasten kunnen patiënten bezoeken, mits daarover met patiënt en naasten vooraf afspraken (kunnen) worden gemaakt.  Bezoek is alleen mogelijk als iedereen gezond is en niemand coronagerelateerde klachten heeft.

Voorzorgsmaatregelen voor patiënten en bezoekers

Steun voor familie en naasten
Familie- en naastenorganisaties en de familievertrouwenspersonen zijn gewoon bereikbaar.  Op de website Naasten in kracht staat een speciale coronapagina voor familieleden en naasten met vragen of zorgen over hun dierbare met psychische problemen.

Tips voor mantelzorgers en naasten ten tijde van coronaTips en adviezen mentale gezondheid ten tijde van corona

Verwijzers

De acute en klinische zorg van GGZ Drenthe is in verband met het coronavirus op een aantal punten aangepast. De belangrijkste zijn: bij ziekteverschijnselen moet altijd éérst worden overlegd over te nemen voorzorgsmaatregelen. Het IHT-team is gewoon werkzaam. Face to face contacten vinden plaats indien passend bij de behandeling en/of de wensen van de patiënt. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van (beeld)bellen. (Acute) deeltijdbehandelingen vinden in beperkte samenstelling plaats, zodat 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden. Bezoek in de klinieken is mogelijk, mits hierover vooraf afspraken zijn gemaakt met patiënt en naasten. Opgenomen patiënten hebben vrijheden en verlofmogelijkheden. 

Lees hier informatie voor verwijzers over het coronavirus en een overzicht van de contactpersoon in uw regio

Informatie voor verwijzers over beoordelingen opnames en het coronavirusInformatie over contact bij crisis

Ontspanning en beweging

Het Coronavirus gooit ons dagelijks leven flink in de war. Misschien zit u veel thuis, of heeft u meer last van psychische problemen. Onze psychomotorisch therapeuten hebben filmpjes gemaakt om te bewegen of te ontspannen.

Daarnaast kunt u te allen tijde de ontspanningsoefeningen van GGZ Drenthe beluisteren. Op internet bieden verschillende organisaties bovendien de mogelijkheid voor online yoga, beweging, films of een luisterend oor.

Video Running Therapy:

Video Verplaatsen:

Video Omgaan met tegenslagen:

Video Uit je hoofd, in je lijf:

Video Ontspanningsstoplicht:

Video Ontspanningsstoplicht 2:

Video Ontspanningsoefening:

Video Voelen, denken, handelen:

Snel antwoord op uw vragen

Wat is online behandelen?

GGZ Drenthe biedt hulp via internet in de vorm van online behandelmodules. De online behandeling wordt altijd geboden in combinatie met persoonlijke gesprekken. Met de online behandelmodules kunt u zelf bepalen op welk moment en op welke plek u bezig gaat met uw behandeling. U krijgt opdrachten en oefeningen van uw behandelaar en u kunt informatie lezen of filmpjes bekijken die te maken hebben met uw klachten. Ook kunt u beveiligd e-mailen met uw behandelaar.

Voor wie is online behandelen?

Online behandelmodules zijn geschikt voor mensen met allerlei psychische klachten, van jong tot oud. U hoeft niet veel ervaring te hebben met de computer. De online behandelmodules zijn makkelijk in gebruik en uw behandelaar laat u zien hoe het werkt. Online behandelen wordt altijd geboden in combinatie met persoonlijke gesprekken. Bij klachten die zo ernstig zijn dat sprake is van een crisissituatie, zijn de online behandelmodules niet geschikt.

Wat zijn de voordelen van online behandelen?

Met de online behandelmodules kunt u zelf bepalen op welk moment en op welke plek u bezig gaat met uw behandeling. U hoeft niet te wachten op een volgende afspraak op de poli. De online behandelmodules zijn altijd toegankelijk en u heeft tijd om uw gedachten onder woorden te brengen.

Wat kost online behandelen?

De online behandelmodules en het e-mailcontact met de behandelaar worden door de zorgverzekering vergoed.

Is het effect van online behandelen onderzocht?

Uit verschillende (wetenschappelijke) onderzoeken blijkt dat een online behandeling vaak net zo goed werkt als een persoonlijk gesprek met een behandelaar. Dat komt waarschijnlijk doordat er via internet met vaste modules wordt gewerkt, die uitgebreid zijn getest. Bij GGZ Drenthe worden online behandelmodules altijd aangeboden in combinatie met persoonlijke gesprekken.

Kan ik online hulp krijgen?

GGZ Drenthe biedt hulp via internet in de vorm van online behandelmodules. De online hulp wordt altijd aangeboden in combinatie met persoonlijke gesprekken. Met de online modules kunt u zelf bepalen op welk moment en op welke plek u bezig gaat met uw behandeling. U krijgt opdrachten en oefeningen van uw behandelaar en u kunt informatie lezen of filmpjes bekijken die te maken hebben uw klachten. Ook kunt u beveiligd e-mailen met uw behandelaar.

Online behandelmodules vormen een belangrijk onderdeel van de behandeling van cliënten met een angst- of stemmingsstoornis.  

Hoe kan ik me aanmelden voor online behandelen?

Als u al bij GGZ Drenthe in behandeling bent, dan overlegt u met uw behandelaar of u naast de gesprekken online behandelmodules kunt doen. Als u nog niet bent aangemeld voor een behandeling bij GGZ Drenthe, dan kan uw huisarts u doorverwijzen. U bespreekt eerst met uw huisarts of GGZ Drenthe uw psychische klachten kan behandelen.

Is online behandelen veilig?

Bij online behandelen werkt u via een speciale, beveiligde internetsite. Omdat u ook enkele gesprekken met uw behandelaar heeft, weet u precies met wie u communiceert.

Alle vragen

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen met het Aanmeld- en Informatiecentrum op telefoon (0592) 74 14 00.

Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.