Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is EHPP

In de cursus Eerste Hulp bij Psychische Problemen (EHPP) leer je hoe je het beste kunt omgaan met mensen met psychische problemen.

Wat moet je doen als iemand in jouw omgeving psychische problemen heeft, zoals een depressie of een paniekaanval? Of als je in je werk regelmatig te maken hebt met mensen met psychische problemen, maar het moeilijk vindt contact te maken of het gedrag van mensen niet begrijpt?

Iemand kan bijvoorbeeld heel zwijgzaam en afwezig zijn of juist heel druk en van de hak op de tak springen. Het lijkt alsof jouw boodschap niet overkomt, de ander reageert niet zoals je had verwacht of raakt plotseling heel geïrriteerd. Je wilt helpen, maar wat kun je doen? 

Voor wie is EHPP?

 • vrijwilligers die veel met mensen omgaan en andere belangstellenden
  Bijvoorbeeld vrijwilligers in het buurthuis, het verenigingsleven of de zorg, mantelzorgers, familie, vrienden en naasten.
 • op het werk, met voorkennis over psychische problemen.
  Bijvoorbeeld ambulancechauffeurs, medewerkers van politie en justitie, sociale teams, spoedeisende hulp en vergelijkbare beroepen. 
 • op het werk, zonder voorkennis over psychische problemen.
  Bijvoorbeeld huisartsassistenten, medewerkers van het WMO-loket, Sociale Dienst of  woningcorporatie, buitendienstmedewerkers, post-, pakket- of maaltijdbezorgers. 

Inhoud van de cursus EHPP

De inhoud van de cursus wordt per groep afgestemd op de voorkennis van de deelnemers. Tijdens de cursus leer je

 • De meest voorkomende psychische problemen herkennen, zoals angst, psychose, depressie, of persoonlijkheidsstoornis. Maar ook crisisgevoeligheid en suïcidaliteit.
 • Hoe je iemand met psychische problemen en zijn of haar omgeving het beste kunt helpen.
 • Anders aankijken tegen mensen met psychische problemen en hun omgeving.
 • Je grenzen bewaken in het omgaan met mensen met psychische problemen.

Als je in je werk te maken hebt met mensen met psychische problemen leer je ook het belang van professioneel gedrag en samenwerken met collega’s.

Je krijgt tips en tools voor effectieve communicatie en omgaan met angstig, depressief, suïcidaal of verbaal agressief gedrag. Ook is er aandacht voor de rol van naasten van mensen met psychische problemen. Er is volop ruimte om je eigen ervaringen en leervragen te bespreken.

Stel een vraag over EHPP

Stel je vraag over de cursus EHPP via onderstaand formulier. Het beantwoorden van uw bericht kan enkele dagen duren.

Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen we niet per e-mail. Met het invullen van het contactformulier geeft u toestemming uw persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op uw bericht. Uw gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.

* = Verplicht veld

Contact en aanmelden

De EHPP cursus bestaat uit drie dagdelen. 

Heeft u belangstelling voor een basistraining of een training voor professionals dan kunt u dit kenbaar maken bij Klaas Greidanus.

Bij voldoende belangstelling zal er een training gepland worden.

Neem voor vragen contact op via het formulier onderaan deze pagina. Of bel Klaas Greidanus (foto) op 06 - 46 74 11 59.

Samenwerking

De EHPP-cursus wordt georganiseerd door GGZ Drenthe, in samenwerking met Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). De cursus wordt gegeven door deskundige hulpverleners en ervaringsdeskundigen.

Kosten en locaties

Organisaties en gemeenten kunnen een cursus voor groepen medewerkers boeken. 

Als je een cursus voor jouw organisatie boekt, dan plannen we in overleg een datum. Je ontvangt één factuur. Als je samen met één of twee andere organisaties een cursusgroep vormt, kan elke organisatie een factuur ontvangen naar rato van ieders deelnemersaantal. 

Groepsgrootte 
Minimaal 8, maximaal 16 personen

Richtprijzen
-€2500,- (op de eigen locatie)
-€2800,- (bij GGZ Drenthe in Assen)