Spring naar navigatie Spring naar inhoud
Lees hier het laatste nieuws van GGZ Drenthe over het Coronavirus

Maatregelen

In aansluiting op de landelijke beweging wil GGZ Drenthe verspreiding van het Coronavirus voorkomen en de gezondheid van onze patiënten en medewerkers zoveel mogelijk beschermen. Daarom hebben we een aantal maatregelen genomen. Alle maatregelen bij GGZ Drenthe die in het kader van het Coronavirus zijn genomen, blijven van kracht zolang de overheidsmaatregelen gelden.

Patiënten

Klinische zorg
De zorg in de klinieken blijft doorgaan zoals gebruikelijk. We passen waar mogelijk de hygiëne-adviezen van het RIVM toe, waaronder geen handen schudden en gepaste afstand  houden (1,5 – 2 meter). 

Poliklinische zorg
Poliklinische patiëntafspraken en huisbezoeken worden omgezet in een telefonische afspraak (via beveiligd beeldbellen of een gewoon telefoongesprek), tenzij dit onmogelijk of onwenselijk is (ter beoordeling aan de behandelaar).  Binnen enkele dagen nemen wij telefonisch contact op met deze patiënten (mogelijk bent u intussen al gebeld). Dan bespreken we met u hoe de afspraak plaatsvindt: via beeldbellen, telefonisch of – als de behandelaar dat noodzakelijk vindt - wél op de poli, op een andere locatie of thuis. Als we u niet telefonisch kunnen bereiken, krijgt u van ons een bericht per e-mail, via Mijn GGZ Drenthe of via de post. Wij verzoeken u vriendelijk dit bericht even af te wachten en over het omzetten van uw afspraak niet zelf alvast te bellen.

Vragenlijst mogelijke coronabesmetting voorafgaand aan face to face contact

Online contact met GGZ Drenthe

In verband met het Coronavirus vinden behandelingen waar mogelijk plaats via (beeld)bellen. Lees hier informatie over (beeld)bellen.

Met Mijn GGZ Drenthe kunt u persoonlijke documenten inzien en contact hebben met uw behandelaar.

Familie, naastbetrokkenen en bezoekers

Aan naasten vragen we dringend voorlopig niet op bezoek te komen. We stellen patiënten – in afstemming met de behandelaar – zoveel mogelijk in de gelegenheid via de beschikbare communicatiemiddelen contact te houden met hun naasten. De behandelaar kan in zeer dringende situaties, zoals een crisis, in het belang van de patiënt hierover een ander besluit nemen.

Steun voor familie en naasten
Familie- en naastenorganisaties en de familievertrouwenspersonen zijn momenteel gewoon bereikbaar.  Op de website Naasten in kracht staat bovendien een speciale Corona-pagina voor familieleden en naastbetrokkenen met vragen of zorgen over hun dierbare met psychische problemen.

Tips voor mantelzorgers en naasten ten tijde van CoronaTips en adviezen mentale gezondheid ten tijde van Corona

Verwijzers

De acute en klinische zorg van GGZ Drenthe is in verband met Corona op een aantal punten aangepast. De belangrijkste zijn: bij ziekteverschijnselen moet altijd éérst worden overlegd over te nemen voorzorgsmaatregelen. Er wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van (beeld)bellen. Vrijwillige opnames vinden alleen nog plaats indien absoluut noodzakelijk. Het IHT-team is wél gewoon werkzaam. Geen bezoek in de klinieken. Er gelden beperkte vrijheden en verloven van patiënten zijn ingetrokken. Lees hier informatie voor verwijzers over het Coronavirus en een overzicht van de contactpersoon in uw regio

Informatie over contact bij crisis

Ontspanning en beweging

Het Coronavirus gooit ons dagelijks leven flink in de war. Misschien zit u veel thuis, of heeft u meer last van psychische problemen. Onze psychomotorisch therapeuten hebben filmpjes gemaakt om te bewegen of te ontspannen.

Daarnaast kunt u te allen tijde de ontspanningsoefeningen van GGZ Drenthe beluisteren. Op internet bieden verschillende organisaties bovendien de mogelijkheid voor online yoga, beweging, films of een luisterend oor.

Video Running Therapy:

Video Verplaatsen:

Video Omgaan met tegenslagen:

Video Uit je hoofd, in je lijf:

Video Ontspanningsstoplicht:

Video Ontspanningsstoplicht 2:

Video Ontspanningsoefening:

Video Voelen, denken, handelen:

Snel antwoord op uw vragen

Wat is online behandelen?

GGZ Drenthe biedt hulp via internet in de vorm van online behandelmodules. De online behandeling wordt altijd geboden in combinatie met persoonlijke gesprekken. Met de online behandelmodules kunt u zelf bepalen op welk moment en op welke plek u bezig gaat met uw behandeling. U krijgt opdrachten en oefeningen van uw behandelaar en u kunt informatie lezen of filmpjes bekijken die te maken hebben met uw klachten. Ook kunt u beveiligd e-mailen met uw behandelaar.

Voor wie is online behandelen?

Online behandelmodules zijn geschikt voor mensen met allerlei psychische klachten, van jong tot oud. U hoeft niet veel ervaring te hebben met de computer. De online behandelmodules zijn makkelijk in gebruik en uw behandelaar laat u zien hoe het werkt. Online behandelen wordt altijd geboden in combinatie met persoonlijke gesprekken. Bij klachten die zo ernstig zijn dat sprake is van een crisissituatie, zijn de online behandelmodules niet geschikt.

Wat zijn de voordelen van online behandelen?

Met de online behandelmodules kunt u zelf bepalen op welk moment en op welke plek u bezig gaat met uw behandeling. U hoeft niet te wachten op een volgende afspraak op de poli. De online behandelmodules zijn altijd toegankelijk en u heeft tijd om uw gedachten onder woorden te brengen.

Wat kost online behandelen?

De online behandelmodules en het e-mailcontact met de behandelaar worden door de zorgverzekering vergoed.

Is het effect van online behandelen onderzocht?

Uit verschillende (wetenschappelijke) onderzoeken blijkt dat een online behandeling vaak net zo goed werkt als een persoonlijk gesprek met een behandelaar. Dat komt waarschijnlijk doordat er via internet met vaste modules wordt gewerkt, die uitgebreid zijn getest. Bij GGZ Drenthe worden online behandelmodules altijd aangeboden in combinatie met persoonlijke gesprekken.

Kan ik online hulp krijgen?

GGZ Drenthe biedt hulp via internet in de vorm van online behandelmodules. De online hulp wordt altijd aangeboden in combinatie met persoonlijke gesprekken. Met de online modules kunt u zelf bepalen op welk moment en op welke plek u bezig gaat met uw behandeling. U krijgt opdrachten en oefeningen van uw behandelaar en u kunt informatie lezen of filmpjes bekijken die te maken hebben uw klachten. Ook kunt u beveiligd e-mailen met uw behandelaar.

Online behandelmodules vormen een belangrijk onderdeel van de behandeling van cliënten met een angst- of stemmingsstoornis.  

Ook kunnen mensen bij Stichting Mirro terecht voor een online zelfhulpmode bij bijvoorbeeld rouwverwerking, burn-out en gameverslaving.

Hoe kan ik me aanmelden voor online behandelen?

Als u al bij GGZ Drenthe in behandeling bent, dan overlegt u met uw behandelaar of u naast de gesprekken online behandelmodules kunt doen. Als u nog niet bent aangemeld voor een behandeling bij GGZ Drenthe, dan kan uw huisarts u doorverwijzen. U bespreekt eerst met uw huisarts of GGZ Drenthe uw psychische klachten kan behandelen.

Is online behandelen veilig?

Bij online behandelen werkt u via een speciale, beveiligde internetsite. Omdat u ook enkele gesprekken met uw behandelaar heeft, weet u precies met wie u communiceert.

Alle vragen

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen met het Aanmeld- en Informatiecentrum op telefoon (0592) 74 14 00.

Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.