Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Transcraniële Magnetische Stimulatie is een TOPGGzbehandeling om de klachten van apathie en lusteloosheid te verminderen. Bij deze therapie gebruiken we een spoel in een plastic houder die een elektrisch stroompje (puls) stuurt. Hierdoor ontstaat er een magnetisch veld. Dit wordt boven de voorkant van het hoofd gehouden om de voorste hersengebieden te stimuleren. Het doel is om de activiteit in die hersengebieden toe te laten nemen of af te laten nemen.

Iemand die een psychose krijgt, kan last krijgen van ‘negatieve symptomen’:

  • weinig initiatief, gevoelens van apathie en lusteloosheid
  • minder energie
  • concentratievermindering
  • geen zin in sociale contacten
  • vervlakking van gevoelens

Wat levert het op?

De TOPGGz-behandeling Transcraniële Magnetische Stimulatie (Apathie studie) is een innovatieve behandeling en bevindt zich in de onderzoeksfase. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het UMCG Groningen Neuroimaging Centrum. Dit houdt in dat er al aanzienlijk bewijs bestaat dat deze behandeling voor veel mensen nuttig kan zijn, maar dat er nog meer onderzoek nodig is. Na afloop is iemand vaak beter in staat om deel te nemen aan het dagelijkse leven. Mensen worden actiever en kunnen zich beter concentreren. Ook kan iemand beter reageren op andere behandelingen.

Praktische zaken

Transcraniële Magnetische Stimulatie wordt gemiddeld 10 tot 20 dagen gegeven, één a twee keer per dag. Deze behandeling heeft zeer weinig bijwerkingen en is niet pijnlijk.

Uitgevoerd door

Psychosecircuit

De beschrijving van Transcraniële Magnetische Stimulatie geeft een algemeen beeld van de behandeling. 

Een vraag stellen aan Psychosecircuit

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren. 

Bellen (tijdens kantooruren) kan ook met het Aanmeld- en Informatiecentrum (0592) 74 14 14