Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Soms kunnen psychische problemen zo groot zijn dat de gewone bezigheden niet meer lukken. Het dagelijks leven gaat eronder lijden en ook familie en vrienden kunnen overbelast raken. Of u bent zodanig verward dat u gevaarlijk wordt voor uzelf of uw omgeving. Soms kunt u door de psychische problemen zelfs in aanraking komen met de politie. In zulke gevallen kunt u bij GGZ Drenthe tijdelijk worden opgenomen. U verblijft dan kortere of langere tijd dag en nacht in een kliniek bij GGZ Drenthe. Het kan gaan om een vrijwillige of een gedwongen opname.

Gedwongen opname

Bij acute ernstige psychische problemen kunt u tegen uw wil met een (spoed)maatregel worden opgenomen bij GGZ Drenthe. Soms kan een dwangbehandeling noodzakelijk zijn. In de Wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ) en de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wgbo) staan regels voor dwang om de patiĆ«nt te beschermen. Kijk voor meer informatie op de website Dwang in de zorg.  

Programma

Tijdens de opname gaan we eerst samen met u en uw naastbetrokkenen* na wat er aan de hand is. Na deze observatieperiode en eventuele aanvullende onderzoeken stellen we in overleg met u en uw naastbetrokkenen het behandelplan vast en kan de behandeling beginnen. We proberen het behandelprogramma zoveel mogelijk af te stemmen op wat u nodig heeft. U heeft gesprekken met uw behandelaar, verpleegkundigen en eventueel andere hulpverleners. En het kan gaan om individuele en groepsactiviteiten. 

In de klinieken van GGZ Drenthe is er een vaste dagindeling. Zo bieden we structuur en kan het dagelijks leven weer rustig en overzichtelijk worden. Tijdens de opname houden we ook uw lichamelijke gezondheid in de gaten. Want soms speelt dit een rol bij het ontstaan of niet opknappen van psychische problemen. Een kliniek is een veilige en overzichtelijke omgeving waar u problemen weer de baas kunt worden.

Een opname is een ingrijpende gebeurtenis. Daarom proberen wij deze zo kort mogelijk te laten duren. Uw familieleden en vrienden kunnen u steunen en natuurlijk op bezoek komen.

* indien u daarvoor toestemming geeft

Wat levert het op?

Het doel van de opname is dat u voldoende herstelt van uw klachten om het leven thuis weer op te pakken. Als om wat voor reden dan ook terugkeer naar huis niet meer mogelijk is, zoeken we met u naar een andere passende woonvoorziening.

Praktische zaken

Bij een opname krijgt u een eigen kamer met bed. Voor eten en drinken wordt gezorgd. Verder gelden er huisregels. Hoe een opname precies gaat, hoort u bij de start op de afdeling.

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 - 741414. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.