Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

MERIT is een TOPGGz behandeling voor patiënten met een psychotische stoornis. Centraal in de behandeling staan het nadenken over uw eigen gedachten en emoties, maar ook over die van anderen. Dit heet 'metacognitie’. Mensen die in behandeling zijn voor een psychose vinden hun kwaliteit van leven vaak niet optimaal. Het horen van een diagnose, het nemen van medicatie of misschien zelfs opname zorgt voor veel veranderingen. Vaak hebben mensen het gevoel niet meer de oude te zijn. Ook wordt het contact met andere mensen soms moeizamer of stroever.

In Amerika is daarom MERIT ontwikkeld: Metacognitieve Reflectie en Inzicht Therapie. Bij MERIT denkt de patiënt samen met de therapeut na over ervaringen in het dagelijks leven en over zijn persoonlijke geschiedenis.

Wat levert het op?

MERIT is een innovatieve behandeling en bevindt zich in de onderzoeksfase. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen, UMCG Groningen Neuroimaging Centrum, GGZ Friesland, Yulius, Dimence, Lentis en University of Philadelphia. Uit kleinschalig onderzoek blijkt al dat mensen de therapie als prettig ervaren, en dat zij zelf verbeteringen merken in hun dagelijks leven. Maar er is meer onderzoek nodig om de effectiviteit voldoende vast te stellen.

Praktische zaken

De therapie wordt door een beperkt aantal therapeuten in Nederland aangeboden. Bij GGZ Drenthe, één van de initiatiefnemers van dit onderzoek, werken meerdere professionals die deze therapie geven.

Deelname aan het onderzoek bestaat uit 40 individuele gesprekssessies met een therapeut. Daarnaast moet u drie keer een vragenlijst invullen. Ook wordt u geïnterviewd.

De beschrijving van MERIT geeft een algemeen beeld van de behandeling.

Een vraag stellen over Psychosecircuit

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren. 

Bellen (tijdens kantooruren) kan ook met het Aanmeld- en Informatiecentrum (0592) 74 14 14