Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Lichttherapie is geschikt voor mensen die in het najaar en de winter last hebben van onder meer sombere gevoelens en erge vermoeidheid. Als deze klachten ieder jaar op een bepaald moment de kop opsteken en in het voorjaar weer volledig verdwijnen, kan het een winterdepressie zijn. Dan kan lichttherapie helpen. Voor de behandeling kijkt u naar een lichtbak met helder wit licht (10 000 lux). Dit is vergelijkbaar met het daglicht kort na zonsopgang. Oorzaak van de klachten is waarschijnlijk een verstoord dag- en nachtritme. Lichttherapie helpt om de biologische klok weer “op tijd” te zetten.

Winterdepressie komt op alle leeftijden voor. Ook veel eten en veel slapen horen erbij. Mensen met een winterdepressie zijn vaak sneller geïrriteerd, futloos en voelen zich minderwaardig. Ze hebben minder zin in contact met familie of vrienden. Ze krijgen problemen met hun partner of het gaat minder goed op het werk.

Wat levert het op?

Na lichttherapie hebben veel mensen de rest van de winter geen last meer van een winterdepressie. Soms komen de klachten later in het seizoen terug. Dan kan de behandeling worden herhaald.

Praktische zaken

Voordat de behandeling begint, heeft u een gesprek met de psychiater over uw klachten. Als u in aanmerking komt voor lichttherapie, komt u gedurende één week elke ochtend naar GGZ Drenthe. De behandeling duurt drie kwartier per dag. We vragen u ook om aan het begin, en aan het einde van de week een vragenlijst in te vullen. Na deze week is er een nagesprek over of de behandeling heeft geholpen.

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 - 741414. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.