Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Mensen die iedere winter last hebben van onder meer sombere gevoelens en erge vermoeidheid kunnen een winterdepressie hebben. Bij een winterdepressie beginnen deze klachten ieder jaar in het najaar en verdwijnen ze weer volledig in het voorjaar. Winterdepressie komt op alle leeftijden voor. Mensen met een winterdepressie zijn vaak meer somber, sneller geïrriteerd en futloos. Ook veel eten en veel slapen kunnen erbij horen. 

Oorzaak van de klachten is waarschijnlijk een verstoord dag- en nachtritme. Lichttherapie helpt de biologische klok weer "op tijd" te zetten. Voor de behandeling zit u voor een lichtbak met helder wit licht (10 000 lux). Dit is vergelijkbaar met daglicht.

Wat levert lichttherapie op?

Bij een winterdepressie wordt over het algemeen begonnen in de herst. Effect treedt op na een aantal dagen van behandeling. Lichttherapie helpt bij 50 tot 80 procent van de mensen met een winterdepressie om zich beter te voelen. 

Praktische zaken bij lichttherapie

Als u in aanmerking komt voor lichttherapie, komt u gedurende één week elke ochtend naar GGZ Drenthe. De behandeling duurt drie kwartier per dag. Elke ochtend is er een behandelaar aanwezig waaraan u eventuele vragen kunt stellen. Mogelijk vragen we u vragenlijsten in te vullen tijdens het voor- en nagesprek. In het nagesprek bespreekt u samen met een behandelaar de lichttherapie. 

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 - 741414. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.