Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

De Praktijkondersteuner Huisarts (POH-GGZ) ondersteunt de huisarts bij het verlenen van zorg aan mensen met psychische en/of psychosociale problemen. 

Iemand kan bij de POH terecht met (lichte) psychische problemen. Hij/zij brengt de problemen in kaart en kijkt daarna samen met u welke behandeling het meest geschikt is. Dit kunnen een aantal gesprekken zijn met de POH-GGZ of een verwijzing naar een psycholoog, psychiater of een andere instelling.  

De POH-GGZ kan helpen bij: 

  • Problemen met werk of studie
  • Angst, somberheid, rouwverwerking
  • Problemen met assertiviteit
  • Problemen met opvoeding kinderen
  • Seksuele problemen

De Praktijkondersteuner Huisarts (POH-GGZ) van GGZ Drenthe werkt vanuit het merk Indigo. Indigo hulpverleners zijn geschoold om te werken volgens een vaste methodiek. Er wordt gekeken naar een verband tussen de klachten, de omstandigheden waarin de cliënt verkeerd en hoe de cliënt hiermee probeert om te gaan. Soms is er meer nodig: een behandeling door een psycholoog of andere specialist. De POH-GGZ bekijkt dan samen met cliënt en huisarts naar een passend vervolg.

Wat levert het op

De huisarts verwijst een cliënt door naar de POH-GGZ van Indigo. Een cliënt kan ook zelf bij de huisarts aangeven behoefte te hebben aan gesprekken. In de meeste huisartsenpraktijken werkt een POH-GGZ. Informatie hierover is bij de huisarts na te vragen. Een POH-GGZ werkt nauw samen met andere hulpverleners zoals een psycholoog, fysiotherapeut, maatschappelijk werk of een diëtiste.

Praktische zaken

Een Praktijkondersteuner Huisarts biedt een laagdrempelige vorm van hulp en is altijd in de buurt. Vaak zijn een aantal gesprekken voldoende om de zaken weer op een rijtje te zetten of te volgen. Nadruk ligt op het zoeken naar praktische oplossingen en gedragsveranderingen. De gesprekken met de POH-GGZ kunnen ook helpen met het vinden van een oplossing voor lichamelijke klachten.

Uitgevoerd door

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 - 741414. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.