Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Bij een opname voor gezinsproblemen komen gezinnen met meerdere problemen naar GGZ Drenthe om een nieuwe start te maken en te bewijzen dat ze als gezin verder kunnen. Bijvoorbeeld als een van de ouders psychische problemen heeft of als er zorgen zijn over de kinderen. Veel onrust en ruzie thuis is niet vol te houden. Bovendien gaan ook vaak contacten met familie of vrienden moeilijker. Of komen er problemen bij, zoals geldzorgen of problemen met wonen of werk.

De behandeling bestaat uit groepsbijeenkomsten waar ouders met elkaar over verschillende onderwerpen praten. Zo kunnen zij van elkaar leren over wat ze met hun kinderen beleven. De behandeling gaat daarnaast vooral over het dagelijks leven van de gezinnen zelf. Het handhaven van een dagstructuur, het opvoeden en verzorgen van de kinderen, boodschappen doen, koken, wassen, school, werk, omgaan met geld, vrije tijd en omgaan met (hulpverlening-)instanties.

Wat levert het op?

Een opname in de kliniek moet ervoor zorgen dat het weer rustiger en gezelliger wordt thuis. Samen met u gaan we aan de slag om weer grip op het gezinsleven te krijgen. En te zorgen dat de kinderen veilig kunnen opgroeien. Wanneer uw gezin voldoende de doelen heeft behaald, bespreken we hoe de behandeling verder gaat.

Praktische zaken

Voordat de behandeling begint, heeft u een uitgebreide intake bij Gezinspsychiatrie. Een opname in de kliniek kan uiteenlopen van één tot zestien weken. Er zijn maximaal zes gezinnen tegelijk opgenomen in de kliniek.

Ouderschapsbeoordeling

Bij een ouderschapsbeoordeling maken we een afspraak voor opname van de ouders. Afhankelijk van uw situatie is dat met of zonder het kind(eren). Doel van deze opname is om wederzijds uit te zoeken of samenwerking mogelijk is tussen ouders en behandelteam.

Opname/verblijf

Er zijn maximaal zes gezinnen tegelijk opgenomen in de kliniek. U woont in het gebouw De Bron van zondagmiddag tot vrijdagmiddag. De behandelduur kan variëren van één tot zestien weken. Bij een ouderschapsbeoordeling is het minimaal 12 weken.

School tijdens opname/verblijf

Wat betreft school zijn verschillende mogelijkheden. Dit hangt af van hoe lang uw opname duurt, schooltype en reisafstand. Een leerkracht van de Gezinspsychiatrie bespreekt dat met u en kan overleggen met school.

Uitgevoerd door

Gezinspsychiatrie

De beschrijving van opname bij gezinsproblemen geeft een algemeen beeld van de behandeling.

Een vraag stellen

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen. Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.