Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Veel patiënten met een psychische stoornis hebben langdurige slaapproblemen. Aan deze slaapproblemen liggen vaak meerdere oorzaken ten grondslag . Slaapproblemen hebben een negatief effect op het functioneren. Daarnaast kan slapeloosheid het ontstaan en verloop van een psychische stoornis beïnvloeden. Het kan de behandeling vertragen en het risico op een delict of delictherhaling verhogen. Met behulp van actometrie, een innovatieve diagnose- en behandelmethode, kan het slaap-waak gedrag verbeterd worden.

Actometrie

Actometrie is het gebruik van activiteitsmeters om het slaap-waak patroon van patiënten te registreren. Met actometrie en slaapvragenslijsten krijgt de gedragstherapeutische behandelaar informatie over het slaap-waak gedrag. Samen met de patiënt worden daarna maatregelen afgesproken om het slaap-waak gedrag te verbeteren. De effectiviteit van de maatregelen wordt geëvalueerd en zonodig bijgesteld of veranderd. Slaap-waak gedrag wordt in kaart gebracht met behulp van:

  • slaapvragenlijsten (een slaap-waak dagboek)
  • een twee weken durende activiteitsmeting

Actiwatch

Voor de activiteitsmeting wordt gebruik gemaakt van een actiwatch. Met een actiwatch kan langdurig en nauwkeurig activiteit worden gemeten. Hieruit kunnen verschillende variabelen  worden afgeleid. Belangrijk in de metingen zijn onder meer de hoeveelheid en het patroon van activiteit overdag en ’s avonds, de bedtijden, de gemiddelde tijd in bed, de slaaptijd en de slaapkwaliteit, het aantal keren wakker worden en lichamelijke onrust gedurende de nacht.

Onderzoek

Met de meetgegevens wordt daarnaast kennis vergaard over bruikbare en werkzame interventies ter optimalisering van het slaap-waak gedrag bij andere psychische stoornissen, zoals psychotische stoornissen.

Een vraag stellen aan de Forensische Psychiatrie

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Zorgvragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het reageren op uw bericht. De gegevens worden niet langer bewaard dan nodig is. Het beantwoorden van uw e-mail kan enkele dagen duren.

Bellen kan (tijdens kantooruren) ook met de Forensische Psychiatrie 0592 - 334600 (kliniek) of 0592 - 741414 (polikliniek en psychiatrische zorg thuis)