Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Slecht geslapen? Lezing bijz. hoogleraar Marike Lancel bij Studium Generale

Slapeloosheid is de meest voorkomende slaapstoornis: vier tot tien procent van de mensen lijdt aan chronische insomnie. Naast negatieve gevolgen voor lichamelijke gezondheid en cognitief functioneren, vormt slapeloosheid een aanzienlijk risico voor de ontwikkeling van psychiatrische stoornissen, zoals angst-, stemmings- en verslavingsstoornissen. Daarnaast vertraagt slapeloosheid het herstel en versterkt het de ernst van de psychiatrische symptomen.

Wat kunnen we doen tegen slapeloosheid? Is slaapmedicatie de oplossing of werkt cognitieve gedragstherapie beter? En wat is de zin en onzin van populaire middelen als melatonine en CBD-olie?

Slaapexpert Marike Lancel bespreekt behandelmethodes en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van slapeloosheid. 

Tickets kosten € 4,- per persoon en kunnen worden besteld via de website van Studium Generale een ticket bestellen

Over Marike Lancel
Marike Lancel werkt als slaapexpert somnoloog) bij het Slaapcentrum voor Psychiatrie Assen, GGZ Drenthe, en is bijzonder hoogleraar Slaap en psychopathologie aan de RUG, basiseenheid Klinische Psychologie & Experimentele Psychopathologie. Eerder werkte zij als wetenschappelijk onderzoeker op het Max-Planck Instituut voor Psychiatrie, München, Duitsland, en bij Ciba-Geigy, Basel, Zwitserland.