Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Iemand die zelf in behandeling is geweest

Bij GGZ Drenthe werken enkele tientallen ervaringsdeskundigen. Een ervaringsdeskundige is iemand die zelf in behandeling is geweest bij een ggz-organisatie. Hij of zij weet dus wat het is om psychische problemen te hebben. Ervaringsdeskundigen hebben een opleiding gevolgd waarin ze hebben geleerd hoe ze deze ervaring kunnen inzetten om ook anderen te helpen bij omgaan met hun problemen en hun herstel. Ervaringsdeskundigen worden ook wel ervaringswerker genoemd.

Extra hulp

Last hebben van een psychisch probleem kan zwaar zijn. Sommige mensen vinden het erg moeilijk om hier mee om te gaan. Of ze voelen zich onbegrepen. Een ervaringsdeskundige biedt patiënten extra ondersteuning bij hun herstel. Hij of zij kan zich door zijn of haar ervaring goed inleven in de problematiek. Daardoor voelen patiënten zich gesteund. Dit vertrouwen helpt mensen bij het versterken van hun eigen kracht.

Kennis en ervaring

De ervaringsdeskundige en de behandelaar delen hun kennis en ervaring om zo tot een betere behandeling te komen. Daarnaast is de ervaringsdeskundige een bemiddelaar tussen patiënt en behandelaar. Wanneer de patiënt het gevoel heeft dat de behandelaar hem of haar niet goed begrijpt, dan probeert de ervaringsdeskundige een oplossing te vinden. Hierdoor ontstaat meer begrip voor elkaar. Het is voor de patiënt fijn om een bondgenoot te hebben die zijn of haar problemen vanuit ervaring herkent en begrijpt.

Snel antwoord op uw vragen

Hoe meld ik mij aan voor hulp bij GGZ Drenthe?

Neem eerst contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan u vervolgens doorverwijzen naar GGZ Drenthe. Nadat u bent aangemeld, krijgt u van ons een uitnodiging voor een intakegesprek.

Als u iemand in uw omgeving tegenkomt van wie u denkt dat hij/zij psychische hulp nodig heeft, vraag deze persoon dan om contact op te nemen met de eigen huisarts.

In sommige situaties mogen ook andere medische beroepsgroepen doorverwijzen. Dit verschilt per zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar kan u hierover meer informatie geven. Verwijzers voor jeugd zijn: de gemeente, de jeugdarts of medisch specialist. Justitiële verwijzers zijn: Reclassering en het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFD).

Kan ik met spoed worden aangemeld?

Ja, dit kan in een crisissituatie, wanneer er geen andere oplossing is. Neem altijd contact op met uw huisarts. Hij/zij kan er namelijk voor zorgen dat er op korte termijn, bijvoorbeeld voor dezelfde dag, een afspraak volgt

Kan ik zonder verwijzing terecht bij GGZ Drenthe?

Nee, dit is niet mogelijk. Voor een behandeling bij GGZ Drenthe heeft u altijd een verwijzing nodig van uw (huis)arts. Neem daarom contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan u vervolgens doorverwijzen naar GGZ Drenthe.

Kan ik ook iemand anders aanmelden?

Nee, dit is niet mogelijk. Als u iemand in uw omgeving tegenkomt van wie u denkt dat hij/zij psychische hulp nodig heeft, vraag deze persoon dan contact op te nemen met de eigen huisarts. Alleen een (huis)arts kan iemand aanmelden voor behandeling bij GGZ Drenthe.

In sommige situaties mogen ook andere medische beroepsgroepen doorverwijzen. Dit verschilt per zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar kan u hierover meer informatie geven. Verwijzers voor jeugd zijn: de gemeente, de jeugdarts of medisch specialist. Justitiële verwijzers zijn: Reclassering en het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFD).

Alle vragen

Patiëntinformatie A-Z

Een vraag stellen over ervaringsdeskundigheid

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Het beantwoorden van uw bericht kan enkele dagen duren. Vragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 – 74 14 14. 

Met het invullen van het contactformulier geeft u toestemming uw persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op uw bericht. Uw gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.